Erkjente delvis straffskyld

En 43 år gammel mann erkjente delvis straffskyld da korrupsjonssaken mot ham og åtte andre startet i Asker og Bærum tingrett mandag.

 

Den hovedtiltalte 43-åringen, Per Arne Ramstad, erkjente straffskyld for grov korrupsjon, og vedgikk i retten at han hadde deltatt i overfakturering av Bærum kommune. Han benekter imidlertid at den ulovlige virksomheten var å regne for organisert kriminalitet.

Blant annet derfor erkjenner han ifølge sin forsvarer, advokat Berit Reiss-Andersen, bare delvis straffskyld etter tiltalen, ifølge Budstikka.no.
De som erkjente skyld for korrupsjon understreket også at de ikke kjenner seg igjen i de høye beløpene som det opereres med i tiltalen.

Ifølge den skal de ni ha tappet kommunen for totalt 22 millioner kroner.

Millionutbytte
Hovedtiltalte var fagansvarlig for overflatebehandling i eiendomsforvaltningen i Bærum kommune da han gjentatte ganger medvirket til at kommunen betalte for høye honorarer for vedlikeholds- og maleroppdrag. På ett av tiltalepunktene alene mener Økokrim at han påførte kommunen økonomisk tap på over ti millioner kroner.

Den ulovlige virksomheten omfattet også tre av hans familiemedlemmer, som også erkjente delvis straffskyld, men som hovedtiltalte nektet skyld for tiltalepunktet som omhandler organisert kriminalitet.

Straffelovens bestemmelser om organisert kriminalitet er sterkt straffeskjerpende og utvider i denne saken strafferammen fra 10 til 15 års fengsel.

Ni personer
Totalt omfatter saken ni personer som over en lengre periode skal ha deltatt i over- og luftfakturering av kommunen og delt utbyttet. Den tidligere eiendomssjefen, som fikk sparken da korrupsjonssaken kom til overflaten, er tiltalt for å ha fått malt huset sitt på kommunens regning, men nektet straffskyld da rettssaken startet mandag.

Også en 53 år gammel tidligere ansatt i kommunen nektet straffskyld for punktet om at han skal ha fått malt hytta si på kommunens regning.
To av de tre gjenværende tiltalte, begge malermestere, levert nesten uforbeholdne tilståelser, mens den siste, også han håndverker, nektet kategorisk straffskyld, ifølge E24.