Hagen legger alle egg i Orkla-kurven

Stein Erik Hagen solgte mandag Steen & Strøm for 21,9 milliarder kroner. Nå legger han alle egg i Orkla-kurven, men først skal han nedbetale en smule gjeld.

 

Administrerende direktør Petter Ruzicka i Hagens familieselskap Canica sier til NTB at Hagen solgte Steen & Strøm fordi han mente det var klokt, ikke fordi han var nødt, slik det er blitt hevdet i finanspressen.
Han bekrefter at noe av oppgjøret vil bli benyttet til å redusere selskapets gjeld, men ifølge Ruzicka er de nye investeringene de nå planlegger, like viktige.
På spørsmål om Canica vil bli enda større i Orkla, sier Ruzicka:
- Jeg kan ikke si noe om våre planer i et børsnotert selskap, men Canica er en stor og langsiktig eier i Orkla. Det vil vi fortsatt være.

Fransk kjøper
Det var den franske kjøpesenterkjeden Klépierre som sammen med det nederlandske pensjonsfondet ABP som kjøpte Steen & Strøm. Klépierre er Europas nest største kjøpesentereier, mens ABP er Europas største pensjonsfond. ABP vil nå eie 43,9 prosent av Steen & Strøm, mens Klépierre vil eie 56,1 prosent.
Steen & Strøm skal fortsatt drives av selskapets nåværende ledelse og ansatte. Selskapet har over 400 ansatte.
Det er ventet at salget vil bli fullført i løpet av høsten 2008, forutsatt at konkurransemyndighetene godkjenner salget.

Prosess startet i fjor
Ruzicka avviser at det var Canicas sterke eksponering i Orkla som gjorde at Hagen solgte kjøpesenterkjeden og nå er helt ute av all dagligvarehandel der han tidligere har tjent en formue.
- Vi begynte forberedelsene til salget for ett år siden. Etter den tid steg verdien av Orklas aksjer til det høyeste nivå noensinne. Våre planer hadde således ikke noe å gjøre med det fallet Orkla-aksjen har opplevd denne våren, sier Canica-sjefen.
Han bekrefter at det dreier seg om et kontantsalg, og at gevinsten ved salget utgjør 3,5 milliarder kroner. Kjøperen overtar all gjeld som Steen & Strøm i dag har. Dermed få Canica til disposisjon rundt 10 milliarder kroner.

Full kontroll i Orkla
Med en eierandel på 23 prosent har Canica i praksis full kontroll med Orkla. I øyeblikket har aksjeposten en verdi på rundt 15 milliarder kroner mens den ved årsskiftet var på nærmere 25 milliarder kroner.
I en pressemelding fra Canica sier styreleder Stein Erik Hagen at den viktigste årsaken til salget var ønsket om å konsentrere og prioritere ressurser på Orkla-investeringen. Dessuten mener Hagen det var økonomisk rasjonelt å gjennomføre salget nå, men han innrømmer at det var med et visst vemod han solgte Steen & Strøm.