På vei ut

Hvis Norge følger trenden fra land som Australia og USA vil glødepærer være historie i løpet av få år.

Flere land har bestemt seg for å forby glødepærer. I Australia skal det skje innen 2010, i Canada innen 2012 og USA i løpet av 2012 -2014. Det er flere som mener at også Norge burde forby glødepærer og i stedet gå over til sparepærer, halogenglødepærer og LED- lys.

Nordmenn kjøper hvert år rundt 34 millioner glødelamper og en omlegging vil gi en god klimagevinst. Spesielt når man vet at glødelampen ofte ikke utnytter mer enn 5 prosent av strømmen til å produsere lys. Resten av energien går bort i form av varme.

- Å bruke mesteparten av strømmen til å produsere varme når man egentlig bare vil ha lys, er åpenbart ikke særlig klimavennlig, konkluderer seniorrådgiver i Enova, Frode Olav Gjerstad.

Det finnes ulike typer pærer som kan brukes til erstatning for glødepæren. Erstatningsalternativene har forskjellig strømbruk og lysegenskaper. I dag er sparepæren det mest utbredte alternativet. Halogenglødepæren er økende, men LED er fremdeles ikke en helt moden teknologi for generelt bruk.

- En god sparepære reduserer energiforbruket kraftig i forhold til en tilsvarende glødepære. En vanlig glødelampe på 60 W blir slått av en halogenglødelampe som bruker 50 W på å produsere like mye lys. En LED- lampe trenger ikke mer enn 20 W og en sparepære kun 11 W for å gi den samme lysmengden, forklarer Gjerstad, som også peker på at det nå har kommet sparepærer på markedet som kan dimmes, sier Gjerstad.

Lyskvaliteten er fortsatt det viktigste kjøpskriteriet når vi handler lyspærer. Den gamle glødelampen anses av de fleste for å ha det mest behagelige lyset, spesielt for innendørs belysning i hjemmet. Dette er kanskje hovedårsaken til at ikke flere bruker sparepærer. Men det er grunn til å tro at dette vil endre seg. Flere produsenter arbeider med å utvikle sparepæren slik at den skal få et mer "varmhvitt" lys på linje med den gamle glødepæren.

Kvaliteten på sparepærer har økt betydelig de siste årene og dette har stadig flere forbrukere merket seg. Salget av sparepærer økte med 23 prosent fra 2006 til 2007. Også salget av 230 V halogenlamper og LED øker.

- Norske forbrukere krever stadig mer klimavennlige produkter og vi ser at også dette markedet nå i økende grad tilbyr gode erstatninger for glødepæren, forteller Gjerstad, som oppfordrer alle til å bruke klimavennlige lyspærer der det er mulig.