- Ensidig satsing på strøm til oppvarming

En undersøkelse blant beboere som kjøpte eller bygde ny bolig i 2005 viser at elektrisitet er eneste oppvarmingsløsning i tre av ti av boliger.

- Utbyggerne må fokusere mer på alternative energiløsninger, mener Forbrukerrådet.

- Det er svært lite fremtidsrettet å låse bygg som skal stå i mange år til én energikilde. Forbrukerrådet mener det bør tilbys tre energikilder når en kjøper ny bolig, sier underdirektør Roger Helde.

Byggeundersøkelsen fra Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) viser at samlet sett har 29 prosent av boligene kun har elektrisk oppvarming. I blokkleilighetene har bare fire av ti tilgang til andre oppvarmingsløsninger, mens 95 prosent av eneboligene har flere alternativer.

Nesten alle eneboligene har muligheter for å fyre med ved i tillegg til elektrisk oppvarming, og ti prosent av boligene har andre kombinasjoner av oppvarmingssystemer. I blokkboligene har 20 prosent andre løsninger.

- Utbyggerne har for lite fokus på energivalg når de bygger boliger, og særlig ved bygg som har flere boenheter. De bør være mer opptatt fremtidsrettet løsninger som i større grad ivaretar bokvalitet, miljøet og boligens markedsverdi, sier Roger Helde.

Ber forbrukerne ta kontroll
- Uten at kjøperen ber om det vil ikke bygget bli levert med optimale kvaliteter på energi, inneklima, tilgjengelighet eller med løsninger som kan endres til noe annet senere. Det vil heller ikke bli lagt vekt på lave levetidskostnader, sier Helde.

Forbrukerrådet har i samarbeid med Byggekostnadsprogrammet utvidet boliginformasjonen på forbrukerportalen som skal bevisstgjøre boligkjøperne til å gjøre bedre valg og stille krav til utbyggerne.

- Kompetansen hos boligkjøperne må bli bedre, sier Helde.

Nye energikrav

Fra 1. august 2009 kommer nye forskrifter som setter strengere krav til alternative varmekilder i boliger over 50 kvadratmeter, blant annet at over 40 prosent av varmebehovet skal dekkes med annen energiforsyning, enn elektrisitet og fossile brensler.

- Inntil de nye påleggene blir gjeldende må forbrukerne bli mer bevisste når de skal kjøpe nytt eller bygge hus, sier Roger Helde.

Om undersøkelsen

Litt over 1550 personer som bodde i boliger bygd i 2005 var med i undersøkelsen.

Etter å ha bodd i boligen i rundt to år har boligkjøperne svart på spørsmål om hvor fornøyd de er med en rekke egenskaper ved boligen, ulike deler av byggeprosessen og med selger i tiden etter at boligen var ferdigstilt.

Undersøkelsen er utført av NIBR, med støtte fra Byggekostnadsprogrammet og Husbanken. Forbrukerrådet har deltatt i arbeidet med utformingen av spørsmålene.

Forbrukerrådets tips og råd ved kjøp og bygging av bolig.
http://forbrukerportalen.no/temaer/bolig/bygge_hus/overtagelse/overtagelse