Irsk steinlegger nekter for tvangsarbeid

En 25 år gammel irsk statsborger sier seg ikke skyldig i menneskehandel og tvangsarbeid i Norge.

Dette er første gang straffelovens paragraf 224 om menneskehandel blir brukt om annet tvangsarbeid enn prostitusjon, skriver Aftenbladet.no. Mandag startet rettssaken mot iren i Jæren tingrett.

Ifølge tiltalen ble to unge og ressurssvake britiske menn tvunget av iren til å arbeide med legging av belegningsstein og asfalt i Norge og Sverige.
Den irske steinleggeren har i politiavhør innrømmet at ikke alt ved virksomheten ble gjort etter boka overfor norske skattemyndigheter, men 25-åringen nekter straffskyld for menneskehandel og tvangsarbeid.

Tvangsarbeid

De to britiske mennene skal ha blitt plukket opp på gata i England og sendt til Norge på falske pass for å legge stein og asfalt i innkjørsler på Nord-Jæren. Mandag skulle mennene vitne mot sin tidligere sjef i Jæren tingrett.
Ifølge tiltalen fra Statsadvokatene i Rogaland var de to uten muligheter til å trekke seg ut da det viste seg at arbeidsforholdene var som de var, med vold og trusler om å bli drept hvis de dro.

Politiet mener den 25 år gamle iren er en bakmann i organiseringen av å hente ressurssvake mennesker fra blant annet England til arbeid i Norge. Han har sittet fengslet siden november.

Plukket opp fra gata

Den tiltalte 25-åringen sier at han plukket opp hjemløse og arbeidsledige på gata i England for å tilby dem jobb i Norge. Han skal også ha rekruttert en person på et suppekjøkken. Denne personen er nå vitne i saken.

- Jeg spurte alle jeg kom over, egentlig. Arbeidsledige, folk uten utdannelse, folk med problem, folk uten fast bolig, fortalte den irske 25-åringen i tingretten mandag, ifølge Aftenbladet.no.

Strafferammen for grov menneskehandel er fengsel i ti år, men aktor vil trolig legge ned påstand om fengselsstraff på mellom ett og to år.