Stort angrep på fjellbjørka i Sør-Norge

Om kort tid skyter fjellbjørka knopper, og i år venter vi storangrep av målerlarver - populært kalt "lauvmakk" - i Sør-Norge.

 

Målerlarvene angriper først knoppene og vil senere umiddelbart begynne å ete på bladene. I våre nordligste fylker har slike insekter snauspist bjørka i flere år, og i år venter vi storangrep i Sør-Norge. Den viktigste arten er fjellbjørkmåleren, men andre arter kan også være med.

Målerangrepene dukker opp med 9-10 års mellomrom og varer gjerne 3-4 år. Bjørka kan bli fullstendig ribbet for blader, og gamle trær kan dø av skaden. Det forrige storangrepet i Sør- og Midt-Norge startet i 1998, og i fjor kom det flere meldinger om at et nytt utbrudd er under oppbygging.

Disse insektene lever bare ett år: I september/oktober kan du nattestid se voksne, sommerfugler sverme rundt lyskilder. Etter å ha paret seg, legger hunnene egg på bjørkekvistene. Eggene klekker neste år ved lauvsprett; og larvene begynner å ete på de nyutsprungne bladene. Rundt midten av juli er larvene ferdig utvokst, og krabber ned i skogbunnen for å forpuppe seg. På høsten krabber voksne sommerfugler ut av puppehylstret, klare til å parre seg og legge egg.

Send rapport!
Norsk institutt for skog og landskap har en database hvor en kan rapportere all slags skader på skogen. Instituttet vil gjerne ha meldinger om angrep av lauvmakk til denne databasen, med adresse http://skogskade.skogoglandskap.no. Her er det mulig å tegne inn angrepne områder på et kart. Skog og landskap håper på å få mange rapporter om angrepene på fjellbjørka, gjerne med kartskisser over utbredelsen. På samme webside finner en også bilder og beskrivelser av ulike insekter.

Overvåking av skadene med satellitt
Skog og landskap vil også kartlegge skadene fortløpende med satellittdata, i samarbeid med Universitetet i Lund, Sverige. Dette er en del av et utviklingsarbeid for satellittbasert skoghelseovervåking. Satellittkartene vil bli sammenliknet med rapportene som blir innsendt til instituttets database.