Fortsatt langt mellom partene i flyplassmekling

Det var ved 22-tiden torsdag kveld fortsatt svært langt mellom partene i flyplassmeklingen som pågår på Riksmeklingsmannens kontor.

- Det er ikke så mye å si, vi holder på, men det er fortsatt særdeles langt mellom partene, sier riksmeklingsmann Svein Longva til NTB.

Han sier at avtalen partene selv inngikk om når en eventuell streik skal starte, har dempet forhandlingsuroen litt. Avtalen går ut på at morgenflyene fra de flyplassene som blir berørt ved en eventuell flyplasstreik fra fredag, kommer til å gå som normalt.

- Når vi nærmer oss midnatt, og hvis partene selv ønsker å fortsette, gjør vi det. Men det er for tidlig å si noe om den beslutningen ennå, sier Longva.

Han mener partene er innstilt på å søke etter en løsning og påpeker at meklingen ikke er uten lyspunkter.

- Men på det nåværende tidspunkt er det ikke lett å se hvor dette skal ende.

Avtale
Partene i meklingen, Avinor og LO Stat/Norsk Tjenestemannslag samt El- & It-forbundet, er blitt enige om at eventuell streik utsettes fram til klokken 8 dersom meklingen fortsetter ut over midnatt. Det åpnes også for ytterligere utsettelse hvis meklingen fortsetter ut over klokken 8 fredag morgen.

- Det er en ansvarlig og fin avklaring partene kom fram til ved at de ikke vil ramme selskapene og passasjerene som skal ut og fly tidlig på morgenen, sier kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Widerøe.

Flere tusen rammes
Meklingsinnspurten i oppgjøret mellom Avinor og 220 ansatte ved seks flyplasser pågikk hele torsdag. Hvis det ikke blir enighet, blir mange tusen passasjerer rammet fredag.

Det var torsdag ikke ventet noen løsning før nærmere midnatt, og det er fare for at meklingen kan dra ut over natten. Det medfører stor usikkerhet for dem som skal ut å reise til eller fra en av de fem flyplassene Flesland, Evenes, Molde, Mo i Rana og Mosjøen. Ved streik blir flyplassen i Kristiansund tatt ut natt til søndag.
De seks lufthavnene må stenge all trafikk fordi blant andre personell i brann og redningstjenestene vil bli tatt ut.

Flyr ut
Også SAS regner med å få av gårde morgenflyene fredag selv om det blir streik senere på dagen. Deretter vil selskapet hjelpe passasjerene med alternative reiseopplegg og tilbyr ombooking helt fram til 1. september.

- De som ikke reiser på grunn av streiken kan få refundert billettpengene, opplyser informasjonssjef Knut Morten Johansen.

SAS har 10.000 passasjerer fra eller til de fem flyplassene som rammes fredag. Av dem 7.500 på Flesland.

- Vi gjør så godt vi kan for å redusere ulempene for passasjerene i en konflikt der vi bare er en tredje part, sier Johansen som forteller at passasjerene vil bli kontaktet med informasjon på mobiltelefon.

Gjennom meklingen skal partene forsøke å bli enige om lønnstillegg, ulempetillegg og andre spørsmål i oppgjøret.