Haga åpnet bypark for ungdom i Stavanger

Skatere, terrengsyklister, dansere og klatrere er bare noen av dem som kan utfolde seg i den nye aktivitetsparken i Stavanger. Olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) var imponert da hun åpnet Geoparken tirsdag.

Med en eim av olje er Geoparken utenfor Norsk Oljemuseum basert på gjenbrukt utstyr fra petroleumsindustrien.

Olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) åpnet parken, som skal gjenspeile landskapet på havbunnen i Troll-reservoaret i målestokk 1:500.

- Det var et dristig valg, men riktig idet Troll-feltet er så grensesprengende. Det umulige er blitt virkeliggjort der. Jeg visste at parken skulle bli fascinerende og annerledes, men dette overgår mine forventninger, sa Haga til NTB under omvisningen etterpå.

Levende museer
Geoparken er en av Oljemuseets satsinger i forbindelse med at Stavanger er europeisk kulturhovedstad i 2008.

I tillegg til å ha form som olje- og gassfeltet Troll er parken bygget opp med materialer og gjenstander fra petroleumsindustrien. Bøyer er blitt benker, rør er blitt til slides for skaterne. Betongplater og rør er også bærere av mektige klatrenett.

I talen sin sa Haga at hun ser museer som en formidabel kilde til kunnskap om fortid, nåtid og framtid.

- Jeg setter spesielt pris på levende museer, og Geoparken vil bidra til å gi Oljemuseet ytterligere liv, sa statsråden.

Stavanger-ordfører Leif Johan Sevland gliste fra øre til øre og ga sin fulle tilslutning til Hagas ord:

- Alle de ulike formene, det at du ser geologien i Troll-feltet, aner kompleksiteten i produksjonen der, det vekker ungdoms interesse for naturvitenskap. Samtidig er det er opplevelse for dem å kunne bruke parken, sa Sevland.

Savnet tilbud
Parken på Kjeringholmen er et sårt trengt tilbud for ungdommen i Stavanger. De har også fått være med på hele prosessen, fra utvikling og produksjon til åpningsarrangementet tirsdag, der blant annet konserter og danseshow sto på programmet.

- Det er godt vi får et slikt senter for ungdomsaktivitet i byen, vi er svært glad for det. Det er jo fullt her allerede, sa ordføreren.

I tillegg til muligheten for fysiske aktiviteter, har parken også vitensenterinstallasjoner og mulighet for undervisningsopplegg. Geoparken er utviklet av Arkitektfirma Helen & Hard og Norsk Oljemuseum.