Haga innrømmer å ha foreslått Arnstad

Olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) innrømmer nå at det var hun som foreslo at departementet skulle ta kontakt med tidligere Enova-sjef Eli Arnstad.

Statsråden har tidligere sagt at det ikke har vært mulig «å identifisere hvem som kom på dette først». Men i et brev til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité går det fram at det var Haga selv som først brakte Arnstads navn på bane.
- Jeg har tidligere svart at det ikke er mulig å fastslå hvem som først tenkte tanken om å bruke Arnstads kompetanse. Det man har klarlagt ved en nærmere gjennomgang av hendelsesforløpet er at jeg i et møte om internbudsjettet stilte et åpent spørsmål om Arnstads kompetanse kunne være relevant for departementets behov, sier Haga.

Foss vil ha svar
Høyres Per-Kristian Foss mener Hagas innrømmelse forsterker inntrykket av at konsulentavtalen ble inngått av hensyn til Eli Arnstad og ikke først og fremst fordi det var behov for mer kunnskap om fornybar energi i departementet.

- Det er påfallende at statsråden først nå husker at hun tok opp Eli Arnstads navn som en mulig konsulent for departementet og at det skjedde fire dager etter at Arnstad hadde sagt opp som Enova-sjef. Det etterlater et inntrykk av at det var mer Arnstad man trengte enn generell konsulenthjelp, sier Foss til NTB.
Han vokter seg for å anklage Haga for å ha løyet og nøyer seg med å si at det virker som om statsrådens hukommelse «bedres dag for dag».

- Det er litt ugreit når vi må dra svarene ut av statsråden, sier Foss og legger til at brevet fra Haga vil bli tema i kontroll- og konstitusjonskomiteens møte på tirsdag.

- Det er flere spørsmål jeg savner et svar på. Særlig er det uklart for meg hvorfor den andre delen av kontrakten ble utlyst med konkurranse når de glemte regelverket da de litt senere skulle engasjere Eli Arnstad, sier Foss.

Åslaug Haga avviser at Arnstads avtale og den utlyste konsulentkontrakten om å utvikle grunnlagsmateriale for regjeringens bioenergistrategi er to sider av samme sak. Hun betrakter avtalene som atskilte arbeidsoppgaver med ulikt tidsperspektiv.

«Uproblematisk»
Olje- og energiministeren mener de nye opplysningene i brevet til Stortinget er uproblematiske. Hun viser til at hun ikke er inhabil i forhold til Eli Arnstad og at hun dessuten ikke hadde noe med selve ansettelsen å gjøre.

- Saken ble vurdert og behandlet av embetsverket uten at politisk ledelse hadde befatning med saken, heter det i en pressemelding fra Olje- og energidepartementet. Der går det også fram at embetsverket på eget grunnlag fant Arnstads kompetanse relevant og velegnet.

Fremskrittspartiets Carl I. Hagen har kritisert Haga for å ha gitt Eli Arnstad konsulenthonorar på inntil 450.000 kroner i året når hun samtidig mottar etterlønn fra Enova i seks måneder. Denne kritikken vil statsråden ikke vedkjenne seg.

- Det var ikke anledning for departementet å benytte hennes tjenester uten vederlag, heter det i pressemeldingen. Årsaken er et styrevedtak i Enova som fritar henne for arbeidsplikt i etterlønnsperioden.