Spår prisdobling

Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret spår at boligprisene vil dobles mot 2020. 

Under sitt innlegg på Byggedagene spådde Øye at det neste tiåret vil bli det beste noensinne. Han fortalte at befolkningsvekst og sentralisering vil føre til at man trenger 600.000 nye boliger i tiåret og 90 millioner flere kvadratmeter yrkesbygg.

- Det er ikke en nødvendighet at boligpris skal samsvare med andre økonomiske parameter, men boligprisene har ikke tatt igjen annen verdiskapning etter nedgangen på begynnelsen av 90-tallet, sa han.

Øye mener det ikke er noe i veien for at boligprisene kan ta igjen annen verdiskapning og presenterer følgende regnestykke.

- Vi har en BNP-vekst på rundt 2,5 prosent, en konsumvekst på rundt 3 prosent og en boligprisvekst på 5,5 prosent. De tallene er ikke nok til å ta igjen gapet. For å ta igjen BNP i 2020 må boligprisene vokse 7,5 prosent. Det tilsvarer en boligprisvekst på mellom 66 og 90 prosent. Altså nesten en dobling av boligprisene i tiden frem mot 2020, sa Øye.

Øye tror nemlig at befolkningsveksten vil være høy det neste tiåret. Prognoser viser at det vil være 5 millioner mennesker i Norge i 2012 og 6 millioner i 2020. Dessuten peker han på et nytt demografimønster. Stadig flere unge skal ut på boligmarkedet i eneboliglandet Norge. Dessuten fortsetter sentraliseringen her til lands. Alt dette er med på å underbygge Øyes analyse.

Han påpekte at det historisk er liten sammenheng mellom boligpriser og børsutvikling.

Øye spådde også at antall boligomsetninger på selveiersiden vil øke fra 80.000 i dag til 130.000 i året i 2020.