57 saker til Boligtvistnemnda

Boligtvistnemnda fikk inn 58 saker i 2007. Dette er det samme antallet som i 2006. 

I 2007 ble 33 saker realitetsbehandlet av nemnda, til sammen 5 saker ble forlikt før realitetsbehandling eller trukket

- Sakene i nemnda er ofte sammensatte og gjelder flere tvistepunkter. Det er derfor vanskelig å føre nøyaktig statistikk over medholdsandelen for forbruker, sier underdirektør i Forbrukerrådet Roger Helde som leder Forbrukerrådets arbeid vedrørende boligbygging og boligetablering som marked, og sitter i styret i Boligtvistnemnda.

Grovt sett kan vi si at medholdsandelen er som følger:

 

  • 1/3 fullt medhold
  • 1/3 delvis medhold
  • 1/3 ikke medhold

Tendenser
Nemndas saker spenner over et vidt spekter av problemstillinger og tvistepunkter. I år har Helde og Forbrukerrådet merket seg følgende tendenser:

Det er fortsatt mange saker vedrørende tidsfrister og krav om dagmulkt ved forsinket overtakelse. Det er tydelig at uklare avtaler skaper grobunn for misforståelser overtakelsestidspunkt i svært mange tilfeller. Her er det mulighet for å forbedre gjeldende standardavtaler.

Det er et trekk at entreprenørene i større grad benytter generelle klausuler i kontrakten om rett til å gjøre endringer som er i strid med tegninger og avtale. Løsningene gjøres ofte i siste liten og er som regel til ulempe for forbrukeren og estetisk lite pent. Dette skaper unødige tvister. Løsningen er antakeligvis bedre prosjektering fra entreprenørens side. Men det må også frontes at entreprenøren ikke kan bruke generelle klausuler til å gjøre vesentlige endringer i boligen

Nemnda viktig
Bolig er for de fleste en av de største investeringene man foretar. For Forbrukerrådet er det derfor viktig å kunne tilby forbrukerne et rimelig og velfungerende tvisteløsningsorgan, som et alternativ til det ordinære rettsystemet. Våre erfaringer fra nemnda er dessuten viktig grunnlagsmateriale når vi utformer vår forbrukerpolitikk på området.

- Vi arbeider nå også med å få på plass en ny nemnd vedrørende håndverkertjenester på fast eiendom etter modell av boligtvistenemnda. Den nye nemnda er forhåpentligvis klar for å motta saker i løpet av året, sier Roger Helde.