Benekter dødsulykker

Arrangørene av Beijing-OL benekter at minst ti arbeidere har omkommet under byggingen av en OL-arena som går under navnet Fugleredet.

Den britiske avisen The Sunday Times skrev søndag at minst ti arbeidere har mistet livet i ulykker under byggingen av stadionet. Artikkelen bygger på omfattende undersøkelser og forklaringer fra vitner som har arbeidet på OL-anlegget i ulike perioder siden byggingen begynte i 2003.
Men Kina avviser opplysningene.

- Artikkelen i The Sunday Times, som hevder at ti personer omkom under byggingen av stadionet, er ikke sann, sa Sun Weide, talsmann for arrangørkomiteen av Beijing-lekene, på en pressekonferanse mandag.

Ingen kommentar
Men han nektet å kommentere spørsmålet om noen i det hele tatt var omkommet under byggearbeidet. Under bygging av hovedstadion for OL i Aten i 2004 døde fem arbeidere i ulykker, og under arbeidet i Sydney før OL der i 2000 omkom én arbeider. Kinesiske byggeplasser er notorisk beryktet for elendig sikkerhet.

Stadionet, som har plass til 91.000 tilskuere og blir kalt Fugleredet, ventes å stå ferdig ved utgangen av mars. Både åpnings- og avslutningsseremonien, samt friidretts- og fotballfinalene, blir arrangert på dette anlegget.

Støre-besøk
Fugleredet er blitt stedet som kinesiske myndigheter tar alle besøkende toppledere med til når de skal vise fram OL-anleggene. Storbritannias statsminister Gordon Brown besøkte arenaen lørdag under sitt offisielle besøk.

Om en uke skal utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) på et fire dager langt Kina-besøk. På programmet står også møter med organisasjonskomiteen for Beijing-OL, og han skal besøke OL-anlegget allerede på første dag av besøket, kommende mandag.

NTB får bekreftet i Utenriksdepartementet at det er Fugleredet som etter planen skal besøkes.
Dysset ned
Kina dysser systematisk ned dødsfall og ulykker i forbindelse med byggingen av de olympiske stadionene i Beijing, hevder The Sunday Times. Minst ti arbeidere skal ha mistet livet i ulike bygningsulykker i løpet av de siste seks månedene.

Avisa bygger anslaget på flere titall intervjuer med arbeidere fra de enorme byggeanleggene i den kinesiske hovedstaden. Artikkelen er bare signert «en spesialkorrespondent», åpenbart gjort for å beskytte ikke bare artikkelforfatteren, men også vitnene, mot forfølgelse fra kinesiske myndigheter.

Blant annet forteller vitner til The Sunday Times at de har sett arbeidere styrte i døden fra stor høyde under byggingen av stadionet.

Raskt fjernet
Likene av de døde er alltid blitt raskt fjernet av politiet, forteller arbeiderne, som også sier at de har fått beskjed av sine sjefer og politiet om ikke å snakke om dødsfallene til noen.

Kinesiske tjenestemenn, som forsøker å unngå enhver negativ omtale foran årets olympiske sommerleker, benekter at noen har omkommet i bygningsulykker.

Også slektningene til de døde er blitt betalt til taushet, ifølge avisen. Familiene har fått utbetalt uvanlig høye kompensasjoner, opptil 138.000 kroner, forteller arbeiderne.