Fafo skal vurdere EUs tjenestedirektiv

Forskningsstiftelsen Fafo har fått i oppdrag å vurdere virkningene av å innføre EUs tjenestedirektiv i Norge.

Det er nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen (Ap) som har tatt beslutningen, melder Nationen.

Fafo skal blant annet utrede spørsmålet om hva direktivet vil ha å si for sosial dumping. Fafo skal gjøre dette i samarbeid med professor i arbeidsrett Stein Evju og utenlandske forskere.

Tjenestedirektivets betydning for løsning av oppgaver i offentlig regi skal foretas av professor Erling Hjelmeng ved juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo. I tillegg skal økonomiprofessor Bjarne Jensen ved Høgskolen i Hedmark utrede en tilsvarende problemstilling.

Advokatfirmaet Hjort DA skal utrede problemstillingen rundt gjennomslagskraften tjenestedirektivet kan tenkes å ha for andre tjenester enn dem som er omfattet av direktivet.

I tillegg har Nærings- og handelsdepartementet besluttet at en tidligere utredning om de samfunnsøkonomiske konsekvensene av direktivet skal oppdateres. Dette arbeidet skal gjøres av Menon Business Economics.
Oppdraget om å utrede konsekvenser direktivet kan ha for norske forbrukerrettigheter i tilfeller der tjenesteyter er etablert i et annet EØS-land og utfører tjenesten i Norge, er ennå ikke tildelt.

Spørsmålet om direktivet er ifølge Nationen så følsomt at det på forhånd har utløst debatt om at forskningsinstitusjoner som Fafo ikke må få jobben. Fafo har på forhånd sagt at direktivet ikke vil få negative konsekvenser.

Vil ha strengere kontroll i bemanningsbransjen