Nei til økt skatt

Vi er fornøyd med at den ansvarlige del av LO representert ved LO-sjef Roar Flåthen og Fellesforbundets leder Arve Bakke sier nei til økt skattetrykk. Det må være en bitter pille for Fagforbundets mektige leder Jan Davidsen at to av de mektigste menn i LO-systemet sier nei til økte skatter. Vi tror at dette er et viktig signal også i de kommende lønnsforhandlinger som ikke blir av de letteste.

 

Dette er også et viktig signal til partiene på Stortinget - og ikke minst til de rødgrønne som skal ha en ny debatt om skatt foran Stortingsvalget i 2009. Presser de rødgrønne frem en skatteskjerpelse, er de i alle fall dømt til et nytt liv i opposisjon. Det vil velgerne sørge for. Skal man få noe igjen for en skatteskjerpelse, er det nemlig de brede lag av folket som må bidra.

Nå flommer statskassen over av penger. Oljeprisen har aldri vært så høy. Dette kan selvsagt være forbigående. Men i den situasjon vi nå er, vil alt snakk om skatteskjerpelse være å skyte seg selv i foten. Selvsagt koster det enormt mange penger å drive et velferdssamfunn som Norge. Men vi vet at både skole og sykehussektoren får langt mer penger enn hva man får i tilsvarende land. Kanskje vi bør stille større krav til pengebruken i deler av offentlig sektor enn det vi gjør nå.

Vi ønsker selvsagt en mest mulig rettferdig skatteordning. Det er ikke tvil om at mange lønnstakere i dag kommer dårligere ut enn mange næringsdrivende. Bestrebelsene med å rette også skjevheter i skattesystemet må selvsagt fortsette.

Ellers er vi glad for at Gro Harlem Brundtland nå velger å flytte hjem til Norge hvor hun kan skatte av sin pensjon som alle andre. Det forundrer oss meget hvordan denne fantastiske skatteavtalen med Frankrike kom i stand. Der kan statspensjonister fra Norge leve med sine fulle pensjoner uten at noen land - verken Norge eller Frankrike - krever noen skatt. Er det flere slike skatteparadis-avtaler bør de avvikles snarest råd.