Våpenhvile i miljøkrig på bygg

Nå kan det bli slutt på miljøkrigen mellom tre og betong. Det jobbes for å utvikle en felles metodikk for å bedømme byggverks miljøegenskaper. 

– Skal vi kunne oppnå en ryddig konkurranse mellom ulike materialer som brukes i byggverk, trenger vi en felles plattform for vurdering av materialers miljøegenskaper i et livsløps-perspektiv, kommenterer adm. direktør Arne Skjelle i Byggevareindustrien.

Sammen med Multiconsult, Norcem og forskningsmiljøene Sintef og Stiftelsen Østfoldforskning (STØ) tok Byggevareindustrien nylig initiativet til et møte. Her inviterte man aktører i byggenæringen til å delta i etableringen av et prosjekt for miljø- og økonomivurdering av bygningsprosjekter. Modellen man ønsker å utvikle skal kunne anvendes i tidligfaseplanlegging av bygningsprosjekter for å oppnå miljø-, ressurs- og kostnadseffektive bygg i et levetidsperspektiv. Møtet samlet over 40 representanter.

– Til nå har mye av fokus vært på de materialene som inngår i byggeprosessen snarere enn et helhetlig perspektiv. Får vi ikke på plass en slik felles plattform, vil vi fortsette dagens situasjon som virker langt mer forvirende enn avklarende for brukerne av byggevarer. Det er også viktig at vi samles om en felles metodikk i bedømmelsen som bygger på prinsippene som utvikles i internasjonal standardisering blant annet gjennom CEN TC 350, fremholder Skjelle.

På møtet ble det informert om pågående prosjekter innenfor miljødeklarasjon som Mikado i regi av treindustrien og Glitne som en rekke av aktører anført av Snøhetta står bak.

Særlig fokus var det imidlertid på prosjektet Jomar som Norcem, Multiconsult og STØ står bak. Her er det gjennomført et forprosjekt for en helhetlig modell og verktøy med miljø- og økonomivurderinger gjennom levetiden bygd på prinsippene som utvikles i internasjonal standardisering. På møtet ønsket man tilslutning til å utvikle og gjennomføre dette prosjektet.

Konklusjonen på møtet ble at initiativtakerne til Jomar-prosjektet skal foreta en ytterligere konkretisering av prosjektet som så skal presenteres på et nytt møte 1. februar neste år. Da bør det også være på plass et opplegg til økonomisk finansiering som kan skje med friske penger eventuelt kombinert med medvirkning i form av midler fra de øvrige pågående prosjektene.