Prima Jæren

Prima Jæren

Prima Jæren

Sted: Kviamarka på Nærbø
Totalkostnad eks mva: 130 millioner kroner
Bruttoareal: 9.300 kvadratmeter
Prosjekttype: Nybygg
Byggherre: Kviamarka Eiendom
Totalentreprenør: Entreprenørfirma Kvia
Arkitekt: Helgesen Tekniske-bygg
Rådgivere: RIBetong: Boye og Waage & Co
Sideentreprenører og leverandører: Grunnarbeid: Risa - Betongelementer: AS Betong - Stålarbeid: Varhaug Bygg & Montasje - Taktekking: Sandnes Tak - Vindu: Farstad Glass - Akrylbelegg: Acrylicon - Rørlegger: Nodland Rør - Elektriske installasjoner: Elektrofag Jæren - Ventilasjon: Urd Klima Sandnes – Kjøl- og fryselement: Huurre Norway - Kuldeteknikk: Skogland - Porter og utvendige dører: Crawford

Prima Jærens nye slakteri i Kviamarka Industriområde rett sør for Nærbø på Jæren er Norges nyeste og mest moderne slakteri. 


Forretningsideen til Prima Jæren er å slakte og skjære opp gris, storfe og sau, og selge det til andre produsenter. Målet er at størst mulig del av produktene skal selges som ferske, og så liten del som mulig som frosset. Det skal være enkelt å snu produksjonen slik at man raskt kan produsere det kundene etterspør.

Kvalitetssjef Arne Løge forteller at slakteriet årlig regner med å produsere cirka 12.000 tonn kjøtt, fordelt på 55.000 gris, 12-13.000 storfe og 8.000 lam/sau. - Vi har store forventninger til slakteriet. Det er det første nybygde slakteriet i Norge på 20 år, og vi tror vi skal lykkes i et knalltøft marked ved at vi tilpasser oss kundens ønsker og oppnår volum på nisjeprodukter. Vi er godt fornøyd med bygget. Det er et flott sted for våre ansatte, med stor vekt på gode arbeidsforhold og HMS.

Løge sier at det for tiden arbeider 15 slaktere og 35 skjærere i produksjonen, og at dette tallet vil øke.

Strenge hygienekrav
Løge understreker at god slakte- mathygiene er meget viktig i slakteriet. - Vi har enormt strenge krav, og vi har som mål å være best i Norge på kvalitet og hygiene. Produksjonsdelen av bygget er inndelt i soner med egne hygienekrav, og hele anlegget vaskes ned en gang i døgnet.

9.300 kvadratmeter
Prima Jærens nye slakteribygg ligger på en 40 mål stor tomt. Området er delvis myrlendt, og det var nødvendig med en masseutskiftning på 10.000 kubikkmeter.

Bygget er på 9.300 kvadratmeter. Grunnflaten er på 6300 kvadratmeter. Det er tegnet av Helgesen Tekniske-bygg, og oppført i totalentreprise av Entreprenørfirma Kvia. Kvias kontraktssum er på 75 millioner kroner ex mva. I tillegg kommer grunnarbeid, utstyr og innredning. Tiltakshaver er Kviamarka Eiendom. Kvia startet byggearbeidene våren 2006, og bygget ble overlevert i mai i år. Detaljprosjektering ble utført i byggeperioden.

Slipte betongelementer
Bygningskroppen er rektangulær sett i fugleperspektiv. I den vestre delen ligger en kontordel. Den bærende konstruksjonen består av et ytterskall av betongelementer, søyler og hulldekker. Taket er flatt og tekket med papp. Fasadene er dels slipte svarte betongelementer og dels ru frilagte betongelementer. Innvendig er det brukt hvite polerte betongelementer. I produksjonsdelen er det glatte flater og hulkiler, slik at renhold er enkelt.

Thoresen sier at de to største utfordringene i planlegging og oppføring av bygget var å koordinere arbeidet til de forskjellige underentreprenørene og leverandørene, samt få til god transport rundt i bygget.

Willy Helgesen i Helgesen Tekniske-bygg forteller at de største utfordringene i planlegging av bygget lå i de produksjonstekniske løsningene og i å oppnå god logistikk i produksjonen.


Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter