Reduserer energiforbruk med 10 prosent

Produksjonsenhetene til Schneider Electric i Skandinavia og Baltikum deltar på "Prosjekt energieffektivisering".

"Prosjekt energieffektivisering" er et internt initiativ i Schneider Electric som sikter på å redusere gruppens globale energiforbruk med 10 prosent per ansatt i hver produksjonsenhet innen 2008.

Dette er et omfattende energieffektiviserende prosjekt som blir planlagt og ledet av gruppens egne energispesialister.

- Det dreier seg i første instans om et verdensomspennende revisjonsprosjekt som sikter på å kartlegge energibruk, forteller Philippe Nivet, Energy Efficiency Manager i Schneider Electric Skandinavia og Baltikum.

- I fase nummer to vil energispesialistene starte og styre implementeringen av energieffektiviserende tiltak på fabrikker og kontorer i hele verden.

Strenge lønnsomhetskrav
Prosessen som blir igangsatt internt i Schneider Electric er basert på konseptet som blir tilbudt til konsernets kunder.

- Tiltakene internt i Schneider Electric prioriteres på grunnlag av beregninger om investeringenes forventede avkastning (ROI: Return on Investment), uttaler Nivet.

- Mesteparten av prosjektene for energieffektivisering som Schneider Electric har satt i gang for sine kunder, har en tilbakebetalingshorisont på tre år eller mindre.

- På produkt- og teknologinivå er Schneider Electric i stand til å installere flere løsninger fra sitt spekter av energieffektiviserende produkter: målings- og overvåkingsutstyr, løsninger for lysstyring, frekvensomformere, energikontroll og styringsutstyr.

Disse er vanligvis knyttet til systemer for intelligent styring som automatisk hjelper å håndtere og opprettholde energisparing.

Gode resultater i andre land
Schneider Electric Storbritannia har alt gjennomført "Prosjekt energieffektivisering" på alle sine eiendommer. På et konstant prisgrunnlag har de klart å spare 14 prosent av sine totale energikostnader i løpet av noen måneder.

Schneider Electric USA har gjennomført kampanjer knyttet til "Prosjekt energieffektivisering" i to tredjedeler av sine eiendommer. Den ene enheten reduserte strømutgiftene med 27 % og vannutgiftene med 9 %.

Norden sin tur
- Prosjektet gjennomføres nå også på de 14 fabrikkene i Norden og Baltikum. Det vil starte på den tidligere Lauritz Knudsen-fabrikken i Ringsted i Danmark og på Thorsmans fabrikk i Nyköbing (Sverige), sier Nivet.

- Det første skrittet er å forstå det grunnleggende energiforbruket i hver enhet.
Schneider Electrics konsulenter vil gjennomføre en energirevisjon som vil:

1) kartlegge årstidsrelaterte nivåforskjeller på energiforbruk
2) stadfeste nivåer på installert energieffektiviserende produkter og teknologier.
3) kartlegge de ansattes holdning og adferd med hensyn til energisparing på jobb.

Gjennom revisjonen vil konsulentene være i stand til å forstå hvor det er størst mulighet for å anvende energisparende produkter og teknologi - og samtidig endre holdninger.

Konkret handlingsplan
Resultatet av kartleggingen vil være en detaljert "energieffektviserende handlingsplan" som vil tillate ledere å sy sammen deres eget energiprogram og prioritere investeringer.

- Noen eiendommer er kontorer, noen er fabrikker. De har dessuten forskjellig utgangspunkt med hensyn til energianlegg og målsetninger. Derfor blir det ingen "fasit"-løsning for alle eiendommene. Dessuten har de ulike erfaringsnivåer når det gjelder å anvende energieffektiviserende teknikk, fortsetter Nivet.
- For å muliggjøre strømsparing vil vi bruke automasjons- og overvåkingssystemer som skal måle, monitorere og analysere energiforbruket ved installasjoner.