Krystallklart vann til 17. mai

17. mai neste år kan Oslos borgere feire med å drikke vann fra det splitter nye vannrenseanlegget Oset.

Dagens anlegg renser vannet ved klorering og mikrofiltrering, men det er ikke nok til å ta knekken på for eksempel giardiaparasitten.

- Når det nye anlegget står ferdig vil vi ha et krystallklart og hygienisk sikkert vann, sier prosjektleder Jo Egil Sveen til NTB.

- Jeg vil påstå at vi vil kunne levere vann som er renere enn det vi får kjøpt på noen vannflaske, legger han til.

Dagens problemer med drikkevannet ville trolig ikke oppstått med det nye rensesystemet.

- Dersom smitten kom fra vannkilden, ville renseanlegget tatt det, hevder prosjektlederen.

To barrierer
Det nye anlegget, som etter planen skal åpne 16. mai neste år, har to hygienebarrierer i stedet for én, som i dag. Første barriere er kjemisk felling, før vannet skal gjennom sju store filtreringsbasseng. Andre barriere er UV-aggregatet, hvor vannet skal inn for bestråling.

Det skal ikke brukes klor i rensingen, men Oset har et kloranlegg i reserve i tilfelle UV-anlegget skulle svikte.

- UV-strålingen skal fange opp eventuelle parasitter som måtte ha kommet gjennom den kjemiske filtreringen. Men vi håper jo at UV-anlegget får lite å gjøre, sier Sveen.

Vannet har i dag en svak gulbrun farge, som dagens renseteknologi ikke klarer å fjerne. Fargen vil forsvinne med det nye rensesystemet.

- Det nye renseanlegget skal klare å håndtere alle utfordringer vi kjenner til, sier Sveen.

Gradvis innføring
Vannrenseanlegget skal gi vann til 90 prosent av Oslos befolkning. Innkjøringen begynner allerede i november, og gradvis vil det komme vann fra det nye anlegget ut på vannledningsnettet.

Prosjektleder Sveen tror ikke at anlegget kan tas i bruk for fullt før den planlagte oppstarten i mai neste år.

- Det ligger ikke i planene. Men parallelt med innføringen vil vi se på mulighetene for å sette inn det nye anlegget før tiden, dersom problemene med drikkevannet vedvarer, sier han.

Utredningen med det nye vannrenseanlegget begynte i 1999, og byggingen kom i gang høsten 2003. Nye Oset blir Skandinavias største vannrenseanlegg, med en maksimal kapasitet på 4.500 liter vann per sekund.