Reiten ønsket kongen velkommen

Det var den avgåtte styrelederen i StatoilHydro, Eivind Reiten, som sammen med fru Frøydis Odden ønsket kongeparet velkommen til Molde lørdag, da åpningsseremonien for Ormen Lange startet.

Fakta om Ormen Lange

Kong Harald og dronning Sonja kom til Rica Seilet Hotel sammen med Moldes ordfører Jan Petter Hammerø og fylkesmann Ottar Befring i Møre og Romsdal.
Reiten har hatt øverste ansvar for den vellykkede gjennomføringen av Ormen Lange-prosjektet fra start. Det har vært hans baby, til tross for at han lørdag sa at Ormen Lange har flere foreldre.

Fusjonen mellom Statoil og petroleumsdelen i Hydro var også i stor grad hans idé. Da må det ha vært ikke så rent lite bittert for Reiten å måtte forlate posisjonen som styreleder i StatoilHydro etter fire dager, bare to dager før åpningen av Ormen Lange på hans egen hjemmebane, like ved Otrøya i Romsdal der han vokste opp.

Nektet
Under pressebriefingen like før kongeparet kom, nektet Reiten konsekvent å svare på spørsmål som ikke angikk Ormen Lange. Han fikk direkte spørsmål om Libya-affæren, men svarte ikke på spørsmålene.

I tillegg til kongeparet, britiske og norske statsråder, var Shells toppsjef globalt, Jeoren Van der Veer, på plass under åpningen. Shell overtar nå ansvaret for Ormen Lange i driftsperioden som vil vare i 50 år, kanskje mer.

På plass var også StatoilHydro-konsernsjef Helge Lund, som avsatte et kvarter i forkant av pressebriefingen til å svare på spørsmålene et stort presseoppbud var aller mest opptatt av, nemlig alt som knyttet seg til Hydros rolle i Libya. For selskapet StatoilHydro var ikke opptakten til Ormen Lange-åpningen den beste, men forspillet utløste en enorm medieinteresse.

Riktig tid, riktig pris
Under pressebriefingen var det Tom Røtjer, som har vært prosjektdirektør for Ormen Lange i Hydro, som orienterte om det enorme anlegget som står ferdig tre og et halvt år etter Stortingets vedtak, til riktig tid og til riktig pris.
Gassen fra Ormen Lange-feltet er bare noen minutter på Nyhamna i Aukra før den er komprimert og klargjort for eksport til Easington i England gjennom verdens lengste gassrørledning, Langeled. Gassen fra Nyhamna skal dekke 25 prosent av britenes behov for gass. Statsråd Stephen Timms representerte britene, og var i Molde og på Nyhamna sammen med vår egen, nybakte olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp). Haga mener at Ormen Lange har stor betydning for teknologiutviklingen i Norge og for Norge som verdens nest største gassnasjon.

Etter lunsjen i Molde var kongeparet og de inviterte gjestene ventet til Nyhamna ved 18-tiden. Åpningstidspunktet var satt til klokken 20. Hydro hadde lagt opp til direkte overføring av begivenheten på Nyhamna til Aker stadion i Molde, der det også var åpningsshow for tusener, med kjente musikere og en multimedievisning 360 grader på et 400 meter langt lerret rundt hele tribunedelen av stadionanlegget.