Vil presse fram vern av Trillemarka

AUF og Natur og Ungdom lover kamp for å få regjeringen til å bestemme seg for et omfattende vern av Trillemarka i Buskerud.

Presset vil i første rekke bli rettet mot Sp-leder og olje- og energiminister Åslaug Haga og statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

- Vi utfordrer Åslaug Haga til å slutte å være bremsekloss, men vi utfordrer også Stoltenberg til å skjære gjennom slik at regjeringen kan bestemme seg for et omfattende vern, sier lederen i Natur og Ungdom, Bård Lahn, til NTB.

Han sier at regjeringen må lytte til de faglige områdene om vern av store sammenhengende skogsområder. Norsk institutt for naturforskning NINA har foreslått vern av 205 kvadratkilometer, et forslag et samlet miljøbevegelse støtter.

Ikke bare klima
AUF og Natur og Ungdom vil øke presset mot Haga fremover, særlig etter at hun gikk ut og utnevnte seg selv til klimaminister.

- Nå må Haga også sette miljø på dagsorden og huske at miljø ikke bare dreier seg om utslipp av klimagasser. Miljø handler om å ta vare på mangfoldet, og da kommer hun ikke utenom et omfattende vern av det største gjenværende naturskogsområdet i Sør-Norge, sier Lahn.

Vern av Trillemarka ble tatt opp allerede under den forrige regjeringen. Den nåværende regjeringen varslet for over ett år siden at den ville komme med et vedtak, men ingenting har skjedd.

- Saken er så gammel at alle burde være interessert i en avgjørelse, sier Lahn.
Lederen i AUF, Martin Henriksen til NTB at saken har ligget altfor lenge.

- Åslaug Haga må legge all prestisje til side, men det viktigste er at Jens skjærer gjennom. Størst mulig vern av Trillemarka vil være den største verneseieren regjeringen noen gang har hatt. Regjeringen trenger en klar miljøseier fram mot valget i 2009, sier Henriksen.

Strid i regjeringen
Det er uenighet mellom de tre regjeringspartiene, og også innad i Arbeiderpartiet, om hvor mye som skal vernes i Trillemarka.

SV støtter forslaget fra NINA om et vern av 205 kvadratkilometer. Arbeiderpartiets stortingsgruppe har sluttet seg hovedtrekkene i forslaget fra grunneierne, de berørte kommunene og miljøavdelingen hos fylkesmannen i Buskerud om å verne 100 kvadratkilometer. Sp støtter grunneierforslaget fullt ut.

Senterpartiets stortingsrepresentant fra Buskerud, Olaf Lundteigen, har sagt at det ikke kommer på tale om et mer omfattende vern enn det grunneierne har foreslått.