Fyller bensin på dieseltanken

At gammel vane er vond å vende har mange av landets ferske dieselbileiere fått merke. Aldri før har så mange fylt bensin på dieseltanken.

I årets åtte første måneder har Norges Automobil-Forbund (NAF) hatt 31 prosent flere utrykninger enn på samme tid i fjor til medlemmer som i hovedsak har valgt grønn istedenfor sort pumpe på bensinstasjonen.

Siden nyttår har NAF i gjennomsnitt måttet hjelpe tre uheldige feilfyllere hver eneste dag.

- Det er liten tvil om at dette henger sammen med den enorme økningen i antallet solgte dieselbiler, sier kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF.

Spesielt folk som har kjøpt seg bil med dieselmotor for første gang har ofte problemer med å huske å fylle riktig drivstoff. Og tabben kan bli svært kostbar.

- Det kan koste opp mot 70.000 kroner å reparere skadene som følger av et øyeblikks uoppmerksomhet ved bensinpumpen, sier Engebretsen. Tanken må nemlig pumpes tom, og har man i tillegg satt i gang motoren må dieselpumpen byttes.

NAF ber folk være mer oppmerksomme, ikke minst når de låner ut bilen til andre.
- Dessuten bør bensinstasjonene ta mer ansvar og merke pumper og håndtak mye tydeligere. Kanskje bør også bilprodusentene ta enda større ansvar og lage innretninger som er «idiotsikre», sier Engebretsen. Han innrømmer at feilfyllingen må sies å være en liten bivirkning av avgiftsendringen som ga billigere dieselbiler ved årsskiftet, en endring NAF har vært en sterk pådriver for.