Beklager kloakktømming i Oslo havn

Det statlige miljøfirmaet Secora skulle rense havnebassenget i indre Oslofjord, men dumpet flere tusen liter kloakk rett i sjøen like utenfor den nye Operaen.

- Det som har skjedd er sterkt beklagelig, og skal ikke kunne skje. Det er helt uakseptabelt, og et klart brudd på vår rutine om septiktømming, sier administrerende direktør Ole-Johnny Johansen i Secora.

Secoras mudderbåt har vært brukt i det omstridte arbeidet med å ta opp giftig mudder fra havbunnen utenfor den nye Operaen til et nytt deponi utenfor Malmøykalven. Tirsdag ble det kjent at et av selskapets mudderbåter isteden har dumpet kloakken rett i sjøen.

Ansatte i Secora som er organisert i Fellesforbundet for sjøfolk, varslet RV om dumpingen av kloakk. RVs bystyregruppe anmeldte tirsdag selskapet til Oslo politikammer ved seksjon for finans- og miljøkriminalitet.

- Undersøkelser vi har gjort etterpå, har brakt på det rene at Secoras hovedregel er å tømme lekterens septiktank rett i havnebassenget, bare noen steinkast fra det nye operabygget, sier RVs Erling Folkvord i en e-post til NTB.

Ole-Johnny Johansen vedgikk i tirsdagens VG at Secoras mudderbåt har pumpet kloakk rett i sjøen, men at det dreier seg om 20.000 liter septik, er feil.

- Nærmere undersøkelser viser at det dreier seg om maksimalt 4.000-5.000 liter, sier Johansen, som lover at rutinene for septiktømming skal gjennomgås.