Langt igjen til sykefraværsmålet

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen synes det er positivt at det er noe nedgang i sykefraværet i årets første kvartal.

Men det er langt igjen til målet om 20 prosent nedgang, sier han.
Sykefraværet gikk ned fra 7,4 til 7,3 prosent fra 1. kvartal i fjor til 1. kvartal i år.
Det legemeldte sykefraværet gikk ned fra 6,2 til 6,0 prosent, og det egenmeldte gikk opp fra 1,2 til 1,3 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Svak reduksjon
Statsråden i Arbeids- og inkluderingsdepartementet peker på at målsettingen for prosjektet Inkluderende Arbeidsliv (IA) var en nedgang på 20 prosent i forhold til nivået i 1. kvartal 2001. Men nedgangen har bare vært på 3,5 prosent.

- Vi er fortsatt et stykke unna målsettingen. Vi må derfor fortsatt ha søkelyset på tettere oppfølging av de sykmeldte, sier statsråd Hanssen i en pressemelding.

- Dersom vi skal nå målet om 20 prosent reduksjon i sykefraværet, må utviklingen innen alle sektorer og næringer gå i samme retning. Dessverre er det fortsatt slik at nedgangen i sykefraværet er svakest innen helse- og sosialtjenester, sier statsråden.

Håper på reduksjon
Hanssen håper at den nye sykemeldingsmodellen som ble innført fra mars i år, skal føre til lavere sykefravær. Endringene er et resultat av forslag fra det såkalte Sykefraværsutvalget som ble satt ned etter krangelen mellom regjeringen og arbeidslivets parter i fjor høst.

De nye tiltakene går blant annet ut på tettere oppfølging av den sykmeldte ved at det skal utarbeides en oppfølgingsplan etter seks uker og den sykmeldte skal innkalles for å snakke om planen etter tolv uker. Etter seks måneders sykemelding skal det holdes møte mellom myndighetene og arbeidstaker/arbeidsgiver.

Disse tiltakene gjaldt fra 1. mars, og får ikke særlig effekt i 1. kvartal i år.

Lavere for menn
Tallene fra SSB viser at fraværet for menn gikk ned fra 5,9 til 5,8 prosent, mens fraværet for kvinner var uendret på 9,2 prosent.

Den største nedgangen blant de større næringene finner vi for transport, kommunikasjon og bygge- og anleggsvirksomhet med 3,5 prosent. Mest opp gikk forretningsmessig tjenesteyting og finansiell tjenesteyting, med henholdsvis 2,6 og 1,9 prosent.

Sør-Trøndelag fylke kan skilte med den største nedgangen i fravær, med 4,3 prosent, fulgt av Rogaland med 3,9 prosent. Sterkest økning siste år var det i Buskerud med 3,9 prosent.