Husleia dekker stadig mer

Strøm, trappevask og snømåking får følge av internett, bredbåndstelefon og digital-tv på felleskostnadene til borettslag.

Det er kabel-tv-selskapet Get som har begynt å tilby abonnentene sine internett, bredbåndstelefon og digital-tv på en og samme regning.

 Én med prisen for tre

– Siden vi leverer alle tre via samme kabel inn i huset eller sameiet, såkalt triple play, er det naturlig også å få én regning i stedet for tre forskjellige, sier administrerende direktør Gunnar Evensen i Get. G

et er i ferd med å oppgradere nettet sitt. I løpet av året vil over 300 000 hjem kunne bli triple play-kunder. Evensen tror mange vil interessere seg for alt-i-ett-løsningen deres.

– Det er snart ikke et hjem i Norge uten internett. Bredbåndstelefoner blir også vanligere. Særlig for borettslag, som allerede betaler vann, strøm, trappevask og snømåking felles, vil det være fristende å inkludere disse nye, teknologiske avgiftene i månedsleien.

Da blir det mindre å huske på, sier Evensen.

Stordriftsfordeler

Alt-i-ett-løsninger betyr store kostnadsbesparelser.

– Det kommer også kundene til gode. Det kan sammenlignes med å samle alle forsikringene dine i samme forsikringsselskap. Du får bedre oversikt og oppnår rabatter, sier Evensen. Ludvig Enges vei borettslag i Sarpsborg er blant de første borettslagene som får digital-tv, internett og telefon fakturert over samme Get-regning. 

- Regnestykket viste at prisen for alle tre tjenestene fra Get ikke kostet stort mer enn det hver enkelt beboer betalte for telefoni fra Telenor. Dermed ble det stort flertall fra beboerne for å slå til på triple play-tilbudet, sier styreformann Steinar Hansen.

Superhastighet

Get har i dag 370 000 kunder hjem tilknyttet digital-tv og bredbåndsnettet, og oppgraderer nå hele nettet for å kunne levere nye tjenester. På slutten av fjoråret gikk Get over til digital plattform for tv-signalene, som betyr at de kan levere digital-tv til over én million nordmenn, i tillegg til analog-tv.

Nå oppdateres bredbåndinfrastrukturen også. Get hinter om superraske hastigheter.

– Vi har gjort tester der hastigheten har kommet helt opp i 300 megabit per sekund. Dette er i tillegg til kapasiteten vi benytter til digital-tv, analog-tv og video-on-demand, sier Evensen i Get.

Videoleie via nettet, amatørproduksjon av You Tube-snutter, utveksling av bilder og større datafiler, gjør høy båndbredde stadig viktigere. Det gjør også den økende forekomsten av HDTV-sendinger, High Definition TV, det vil si tv med sylskarpe bilder. Kanalene som sender i HDTV-kvalitet, er ennå få, men blir flere. Get forbereder en kanalpakke med HDTV-kanaler i løpet av året.

– Oppløsningen på bildene er opp til fem ganger større en dagens tv-bilder. Men oppløsning er ikke alt. Det er også viktig at hele nettet er dimensjonert for å kunne håndtere flere HDTV-kanaler samtidig med alle de andre tjenestene, uten at det går utover kvaliteten, sier Evensen.