Annonsørinnhold
Om Annonsørinnhold på bygg.no

Mapei setter farge på verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk

Nyåpnede The Plus viser at møbelprodusenten Vestre mener alvor når de sier at lønnsom og miljøvennlig ferdigvareproduksjon er mulig i et høykostland som Norge.

Annonsørinnhold

EPD:

En miljødeklarasjon er et kort dokument som skal oppsummere miljøprofilen til en komponent, et ferdig produkt eller en tjeneste på en standardisert og objektiv måte. Forkortelsen EPD brukes både i norsk og internasjonal sammenheng. EPD står for Environmental Product Declaration. Kilde: EPD-Norge

Fabrikken, som er bygget som et plusshus, forbruker 60 prosent mindre energi enn tilsvarende konvensjonelle fabrikker, samtidig som den slipper ut 55 prosent mindre klimagasser enn sammenlignbare bygg. The Plus ligger an til å bli verdens første prosjekt av sitt slag som oppnår den aller høyeste miljøklassifiseringen i sertifiseringsordningen BREEAM Outstanding.

– Lokal tilknytning, god logistikk og kort vei fra Mapei sin fabrikk på Sagstua i Nord-Odal bidrar til reduserte CO2-utslipp når Mapei leverer fugefrie løsninger til fabrikkgulvet, sier Erik Gabrielsen, produktsjef i Mapei.

Mapei er dessuten helt i tet når det gjelder produktutvikling og dokumentasjon. På hovedkontoret på Sagstua har Mapei et Internasjonalt FoU-senter, som i samarbeid med en egen sustainability avdeling i Milano har utviklet produktspesifikke EPD`er.

Klikk for større versjon

– Mapei er først ute i markedet med produktspesifikke EPD`er på våre herdeplast-produkter. Dette gjør at byggherren både kan dokumentere miljøprofilen til våre produkter, samtidig som det blir enklere å foreta gode og bærekraftige materialvalg til byggeprosjekter, forklarer Gabrielsen.

Klikk for større versjon

Fargerik produksjon
The Plus er tegnet av Bjarke Ingels Group (BIG) som står bak bygg som The Twist på Kistefos og Google sitt hovedkvarter i California. Navnet The Plus kommer av at fabrikken er formet som et plusstegn.

De ulike stegene i produksjonen foregår i de fire fabrikkfløyene: Først kommer materialet inn til et lager, og så går det videre til lakkproduksjon og trebearbeiding, før alle møbelkomponentene ender opp i monteringsavdelingen og gjøres klar for levering i Norge og verden. De ulike fløyene er tildelt forskjellige fargekoder.

– Fire farger i seks forskjellige sjatteringer er nedfelt i industrigulvene i produksjonshallen. De forskjellige fargekodene er utarbeidet på FOU-laboratoriet på Sagstua og gjør det lett å orientere seg for de som jobber i produksjonen, forklarer Erik Haukerud, salgssjef for gulv i Mapei.

Klikk for større versjon

Haukerud kan fortelle at mer enn 3.000 m2 av fabrikkgulvene er installert med hele 24 spesialfarger av Mapefloor PU 435 SL - et fugefritt, semifleksibelt og selvutjevnende polyuretanbelegg beregnet for innendørs flater med medium til høy mekanisk slitasje.

I følge Grønn Byggallianse må påført overflatebehandling som inngår som en del av det ferdige bygget, oppfylle produktkravene for å kvalifisere til BREEAM Outstanding.

– Både Mapefloor PU 430 SL og Mapefloor PU 435 SL er dokumentert og CE-merket etter EN 13813 og EN 1504-2, som muliggjør bruk på de aller fleste områder, både til beskyttelse av betong og til dekorativ behandling, forklarer Haukerud og legger til at produktene er lavemitterende.

Mapefloor PU 435 SL er et pigmentert polyuretan som kan leveres i de aller fleste RAL- og NCS fargekoder:

– Mapei har en rask og effektiv produksjonsprosess på Sagstua når det kommer til spesialfarger på polyuretan- og epoksyprodukter. Etter å ha mottatt bestillinger på spesielle fargekoder, så tintes basen med tilpasset fargepasta og i prinsippet kan utlevering foretas allerede dagen etter obligatorisk fargekontroll. Det er lagt ned masse ressurser ved vår fabrikk slik at vi kan levere spesialfarger raskt og effektivt til prosjekter over hele landet, men også til byggeprosjekter i Norden og Baltikum.

Klikk for større versjon

Tilleggsleveranser
På et så stort prosjekt er mulighetene til å kunne levere produkter og løsninger på mange områder virkelig til stede for Mapei og våre kunder. All betong er levert som lavkarbonbetong fra vår kunde Betong Øst Kongsvinger. Gulvene er Mapei sitt Mapecrete System, fugefri gulvbetong. Følgende produkter er benyttet, Dynamon SX 23, Dynamon SR-N, Mapetard R, Mapefast HA og SA, Mapecrete SRA-N, Expancrete, Steelfibre 50/0,75N, Mapecrete Film Nor membranherder og Mapecure Hardner.

Utover dette har Mapei levert mer enn 30 ulike produkter til ulike deler av bygget på The Plus.

Åpent for besøkende
The Plus ligger i et skogkledt friområde med et nettverk av turstier. Besøkende kan spasere over fabrikken og se det grønne taket som er dekket med naturlig skogsvegetasjon, pluss de nesten 900 solcellepanelene som tilfører energi til bygget. Fabrikktaket er være åpent for besøkende året rundt.

Les mer her

Annonsørinnhold
Mapei

MAPEI er en ledende leverandør av lim, fugemasser og kjemiske produkter til byggebransjen. MAPEI i Norge holder til på Sagstua i Nord-Odal kommune, og anlegget her er også hjørnesteinen i det nordiske markedet. Våre produkter er laget for å tåle utfordringene i vårt arktiske klima. MAPEI sitt norske forsknings- og utviklingssenter er en viktig ressurs i utviklingen av unike produkter og systemløsninger til det nordiske markedet. Med stor tro på fremtiden har vi bygget ut anlegget i Nord-Odal for 190 millioner kroner, og i 2019 startet produksjonen i den nye fabrikken. I Norge er det ansatt ca. 240 personer.

* MAPEI i Norge er en del av det internasjonale MAPEI-konsernet, som ble grunnlagt i Italia i 1937. Hvert år investerer MAPEI mer enn fem prosent av sin årlige omsetning i forskning- og utvikling (FoU). Omsetningen i 2020 var 2,8 MRD Euro. Mer enn 12 prosent av Mapeis medarbeidere er aktive innen forskning, utvikling og forbedring. Dette har bidratt til at MAPEI er en av verdens største produsenter i vår bransje. Til sammen er 11 000 medarbeidere ansatt i MAPEI i til sammen 84 fabrikker i 35 land.

* Mapei har fokus på å utvikle systemløsninger innenfor alle våre produktlinjer. Vi jobber med de utfordringer som våre kunder har, for så å kunne levere en ferdig løsning.

* Konsernets policy for samfunnsansvar er å knytte sosiale, miljømessige og økonomiske verdier i et bærekraftig samspill. Økonomisk vekst avhenger av å finne de gode løsningene til beste for samfunnet. Derfor har vi forpliktet oss til å ta vare på naturressursene for fremtiden til kommende generasjoner

* MAPEI er en stor bedrift, og derfor tar vi ansvar for å bidra til å utvikle industrien. Vi engasjerer oss gjennom NHO, Byggevareindustriens Forening og den regionale industriforeningen 7sterke , som vi var initiativtaker til å etablere.

Artikler fra Mapei
Annonsørinnhold på Bygg.no

Byggeindustrien har et eget område med annonsefinansiert innhold på bygg.no. Denne seksjonen er ikke knyttet opp mot Byggeindustriens journalister eller redaksjon, men er en distribusjonskanal for betalt innholdsmateriell.