Lars Berntsen. Foto: Advokatfirmaet Berngaard
Lars Berntsen. Foto: Advokatfirmaet Berngaard

Innlegg: Det grønne skiftet – ROT-markedet havnet bakerst i køen, men kanskje EU redder oss?

EU har vedtatt flere direktiver som fremskynder energieffektivisering av eksisterende bygningsmasse. Norge stritter imot i EØS-komiteen og har fremdeles ikke akseptert regler som trådte i kraft i EU i 2010 som del av EØS-avtalen. Samtidig går arbeidet med egne regler her i Norge i saktefilm og ROT-markedet har havnet bakerst i køen i det grønne skiftet. EU-kommisjonen har nå foreslått et nytt direktiv som kan bli svært viktig for ROT-markedet.

Innlegg av:

Lars Berntsen
Partner
Advokatfirmaet Berngaard

Den 11. mai spør Frank Ivar Andersen, avdelingsleder for politikk i Byggmesterforbundet, i et innlegg her på Bygg.no «..hvorfor regulerer vi ikke ROT-markedet?». Han peker blant annet på Solbergregjeringens forslag til klimaplan, uten at noe av det ennå har ledet til konkrete tiltak for ROT-markedet.

EUs «Green Deal» konkretiserer rammen for de mål og de sektorer som må endres for at man skal nå målet om klimanøytralitet i 2050. Byggebransjen er pekt på som svært viktig for å nå målet. Den ble etterfulgt i EU av en strategi (Handlingsplan for den sirkulære økonomi), som langt på vei har fått sitt motstykke i Norge i Nasjonal strategi for ein grøn, sirkulær økonomi. I motsetning til i Norge så har arbeidet med å legge til rette med et effektivt rammeverk for å nå målene, kommet langt i EU.

Målet om å energieffektivisere bygningsmassen i EU har stått på dagsorden lenge. Bygningsenergidirektiv I ble vedtatt allerede i mai 2010, samt foreslått endret i 2018 (bygningsenergidirektiv II). Ingen av direktivene er så langt inntatt i EØS-avtalen. Norge har ikke akseptert alle reglene i direktivet og blant annet pekt på vår særstilling med vannkraft som fornybar energi.

Før Norge har ferdigbehandlet de to eldste direktivene fra henholdsvis 2010 og 2018, har Europakommisjonen foreslått et nytt direktiv – om bygningers energiytelse (EPBD).

Direktiv om bygningers energiytelse inneholder bestemmelser om energikrav til bygninger, krav om energimerkeordninger for bygninger, samt krav til bygningers tekniske anlegg.

Direktivforslaget innfører en rekke nye standarder med sikte på at alle bygg i EU (og i EØS) skal være klimanøytrale innen 2050. Kommisjonen foreslår blant annet å innføre nye minimumsstandarder for energiytelse for eksisterende bygg som renoveres. Dette innebærer et krav til medlemsstatene om å oppgradere den 15 % dårligste bygningsmassen fra energiytelsessertifikatets klasse G til minst klasse F. Tidshorisonten er 2027 for yrkesbygg og 2030 for boligbygg. Dersom et slikt forslag blir vedtatt i EU, vil den havne på bordet i EØS-komiteen. Kanskje tiden er moden for å innse at også Norge må ta tak i ROT-markedet, siden vannkraften ikke lenger er så billig.

Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.