Moxy Bergen – Viken Brygge

Fra venstre: Ingunn Gjermundnes (prosjektsjef i GC Rieber Eiendom), Monica Selvik (hotelldirektør), Gunnar Hernborg (prosjektdirektør i GC Rieber Eiendom), Øyvind Osland Lilleberg (anleggsleder i Veidekke), Erlend Orrestad Nilsen (prosjekteringsleder/anleggsleder i Veidekke), Tore Johan Smidt (prosjektleder i Smidt & Ingebrigtsen) og Kjartan Einarsson (prosjektleder i Veidekke).

Solheimsviken i Bergen har gjennom de siste årene vært gjennom en kraftig fornying og oppgradering, og det siste tilskuddet innerst i Damsgårdssundet er det nye Moxy-hotellet, realisert av GC Rieber Eiendom og satt opp i en totalentreprise av Veidekke.

Fakta

Sted: Bergen

Prosjekttype: Hotell

Areal: 7.850 kvadratmeter

Byggherre: GC Rieber Eiendom

Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør

Entreprisekostand: Cirka 220 millioner kroner, eks. mva.

Arkitekt: Paal J Kahrs Arkitekter og Holon Arkitektur

Landskapsarkitekt: Smedsvig Landskapsarkitekter

Interiørarkitekt: Mette Fredskild Studio

Byggherreombud, SHA-koordinator: Fylkesnes

Prosjektledelse, Ledelse BREEAM-sertifisering,
Uavhengig kontroll utførelse:
Smidt & Ingebrigtsen

Rådgivere: RIV, RIE, RIAku, RIVA, RIBfy, ITB, RI Økologi: Multiconsult l RIBr: Firesafe l RIB: Smidt & Ingebrigtsen

Underentreprenører/leverandører: Tømrer: J.H. Nævdal Bygg l Elektro: LOS Elektro l Rørlegger: Bravida l Sprinkler: Anders O Grevstad l Ventilasjon, SD-anlegg: GK Inneklima l Stålarbeider: Fana Stål l Heis: Kone, TKS Heis l Grunnarbeider: Sartor Maskin l Vaskevogn: Noracon l Badekabiner: Probad l Bossug: Envac l Fjernvarme og høyspent: BKK l Fiber: Eltel l Vinduer: Nordvestvinduet l Fasadeelementer: ARE Treindustrier Kaupanger l Karuselldør: Boon Edam l Glassfasade: Bue Aluminium l Anleggsgartner: Svein Boasson l Gulvstøp, avretting og epoxygulv: Betonggulv l Taktekking: Protan Entreprenør l Betongtrapper: Contiga l Blikkenslager: Vidar Venge l Branntetting: Firesafe l Gulv- og teppelegging: Stigen & Kronheim l Kjerneboring: Sørheim Riveservice l Malerarbeider: Malermester Buer l Solavskjerming: Solskjermingsgruppen l Trapper og rekkverk: Montal l Hotellsystem: Vingcard/Certego l Adgangskontroll: Arx/Certego l Leverandør fasadesystem: Sto Norge

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Det nye hotellet er med sine seks etasjer og 199 rom allerede blitt en viktig del av området, innerst i Puddefjorden. Bygget ligger tett inntil nyåpnede Skipet, også det realisert av GC Rieber Eiendom. Hotellet deler mange av de samme elementene med Skipet, og er også tegnet av samme arkitekt, Paal J Kahrs Arkitekter og Holon Arkitektur. Håpet for både utbygger og driver, er at hotellet, som formelt ble åpnet mandag 3. mai, skal skape ekstra liv i området, både for tilreisende og fastboende.

– Vi er meget glade for nå å kunne fullføre hotellprosjektet som vi har jobbet med i så mange år. Dette inngår i en større helhet i utviklingen av dette området, og vi mener hotellet vil bli en stor berikelse for bydelen, både for gjestene og befolkningen for øvrig, som vi håper vil ta i bruk alle hotellets fasiliteter og muligheter, forteller Gunnar Hernborg, prosjektdirektør i GC Rieber Eiendom.

Det nye hotellet får et totalareal på 7.850 kvadratmeter fordelt på seks etasjer med 199 hotellrom.

Skipet og hotellbygget, Viken Brygge, er utviklet som en del av en større helhet og i samme stil. Byggene deler mange elementer fra utformingen og fasadematerialene, men er likevel forskjellige i totaluttrykket. Like ved de to byggene jobber også GC Rieber Eiendom med et tredje bygg, og her pågår det for tiden et parallelloppdrag med tre arkitektkontor. Hvilket bygg, eller hvem som skal bygge ut og med hvilken arkitekt er foreløpig ikke bestemt. Sannsynligvis sendes konkurransen for prosjektet ut i markedet om halvannet år.

Lang planleggingsperiode

Tankene om å etablere et hotell i dette området er noe man har jobbet med i mange år.

– Prosjektet ble først planlagt som en relativt omfattende utbygging med fokus på både hotell, konferanse og mindre messeaktivitet. Vi innså at dette ikke var et konsept vi ønsket å gå videre med, og nedskalerte utbyggingen til å bli en ren hotellsatsing. I denne fasen søkte vi etter gode samarbeidspartnere til å drive hotellet ulike steder i Europa. Vi ønsket noe nytt og annerledes enn de tradisjonelle hotellkjedene vi er mest vant med fra Norge. Vi endte dermed opp med Core Hospitality og Moxy-konseptet. Moxy er et av flere brand til verdens største hotellkjede Marriott Bonvoy. Dette er deres andre Moxy-hotell i Norge, og vi er nå meget godt fornøyde med valget og konseptet for denne nye satsingen, sier Hernborg.

De har jobbet sammen med Core Hospitality og Marriott Bonvoy gjennom flere år, og det er nå tre år siden avtalen mellom partene ble signert. Avtalen innebærer at Core Hospitality vil drifte Moxy-hotellet. Før selve byggingen av hotellet kunne starte, måtte også utbyggingen godkjennes politisk, og ikke minst godkjennes av byarkitekten.

– Dette var en relativt omfattende prosess, og tidvis også krevende. Men vi kom i mål, og vi mener at byråkratenes innspill har bedret totalprosjektet, selv om det var krevende, påpeker Tore Johan Smidt i Smidt & Ingebrigtsen AS, som har vært byggherrens innleide prosjektleder.

Det nye hotellet skal ha et relativt enkelt konsept, med hotellrom og en innholdsrik lobby med ulike oppholdsområder, med en svær bar i sentrum. Denne baren har på mange måter hovedrollen i konseptet. Her møter de ansatte, crewet, gjestene for inn- og utsjekking, her kan man bestille mat og drikke, og skal være samlingsstedet for hele hotellet. Dette området skal også være stedet hvor gjester kan oppholde seg, være sosiale og nyte hva hotellet kan tilby. Det satses ikke på en egen stor restaurant, men at et utvidet barkonsept skal fylle gjestenes behov.

– I tillegg satser vi på at dette skal være et sted de fastboende også skal kunne komme innom for å ta en pause, spise litt eller drikke alene eller sammen med gode venner, sier Ingunn Gjermundnes, prosjektsjef i GC Rieber Eiendom. Både Gjermundnes og Hernborg tror også hotell-området i første etasje, eller ground floor, som det kalles, skal bli et møtested for de mange som jobber i ulike kontorbygg i nærområdet.

– Bydelen rommer mange tusen arbeidsplasser, og vi tror dette hotellet vil kunne bli et populært møtested både for de som jobber her, men også for besøkende til disse virksomhetene, legger Hernborg til.

Foruten de 199 hotellrommene og fellesarealene i ground floor, består hotellet av en større takterrasse over et utbygg i første etasje, som også skal kunne benyttes til servering. Dessuten er vestfløyen i bygges første etasje bygget for å huse en egen restaurant og bar, som skal drives av et frittstående firma. Her skal man satse på alle typer gjester, ikke minst forbipasserende, som kan settes seg ned og nyte utsikten utover Puddefjorden, mot Puddefjordsbrua. Avtalen om hvem som skal inn og drifte denne delen av bygget blir signert i disse dager.

Bygde nytt land

Bygget er etablert på det som for rundt ti år siden var den innerste delen av sjøen i Puddefjorden. Området ble så fylt opp med steinmasser, som ble komprimert, og det er i dette området GC Rieber Eiendom nå har realisert, og skal realisere, de tre byggene.

– Grunnen er komprimert såpass mye at det ikke har vært behov for peling på tomten, og det blir nærmest å regne som fast fjellmasse, sier Smidt. Han har vært en del av hele dette utbyggingsprosjektet, inkludert Skipet, og blir også med videre til det tredje bygget.

Både Hernborg og Smidt skryter av både det ferdige prosjektet og hele gjennomføringen, og hvordan samarbeidet har vært mellom byggherre og entreprenør og deres underentreprenører og leverandører.

– Jeg ønsker å gi honnør til Veidekke for jobben de har gjort og det ferdige produktet. De har håndtert utbyggingen på en meget god måte, sier Hernborg.

Veidekke har utført jobben i en totalentreprise. Det ble invitert tre selskaper til å delta i konkurransen, som Veidekke da vant, og dermed fikk tiltransportert rådgivergruppen.

– På Skipet hadde vi delte entrepriser, mens vi her valgte en totalentreprise. Vi er godt fornøyde med gjennomføringen, og det har vært god stemning og godt samarbeid på byggeplassen. Vi har ikke vært enige om alt underveis, men har kommet i mål på en god måte, sier Smidt.

Tett samarbeid

Det nye hotellet er realisert gjennom et tett samspill mellom byggherre og entreprenør. Kontrakten ble signert sommeren 2019, etter halvannet år med dialog. Arbeidet startet rimelig raskt etter signeringen.

Bygget med sine 199 hotellrom er fordel på seks etasjer, der første etasje består av ulike fellesarealer. Rommene er jevnt fordelt oppover i etasjene, mens det tekniske anlegget er plassert på taket.

– Det har vært et veldig godt samarbeid i gjennom hele prosjektet, og jeg mener vi har satt opp et godt produkt, sier Veidekkes prosjektleder, Kjartan Einarsson.

Veidekke forteller at grunnarbeidet ble gjennomført på en god måte, uten de store overraskelsene.

Selve bygget er utført i plasstøpt betong.

– Det har dermed vært en stor betongjobb, og dette er et arbeid Veidekke i stor grad har utført i egenregi, sier Einarsson. De brukte tre uker på hver etasje.

Veidekke har også stått for utomhusarbeidene på bryggen mot Puddefjorden, et område og en strandpromenade som er blitt tilgjengelig for allmennheten, og som nok vil bli et populært område og tilbud for byens befolkning. Her er det god plass til mye folk, og med en trapp ned mot vannet slik at det vil bli mulig å ta en dukkert. Etter hvert vil det også komme på plass et restaurantkonsept gjennom en egen leieavtale med en ekstern aktør, med både inne- og uteservering.

Veggelementer

Bygget er satt opp med prefabrikkerte veggelementer, med innsatte vinduer, levert av Are Treindustrier Kaupanger.

– Fasadearbeidene har vært krevende, med buede former, lameller og ulike typer fasadematerialer i samspill, forteller prosjekteringsleder / anleggsleder Erlend Orrestad Nilsen i Veidekke.

Badene er også bygget med prefabrikkerte baderomskabiner. Disse ble heist på plass etter at råbygget sto ferdig.

– Tekniske anlegg og ventilasjon for hotellromsetasjene er plassert på taket, med føringer fordelt ut til hver av de 40 hotellromssjaktene. Dette var et krevende takarbeid, ikke minst for taktekkerne. Med såpass mange tekniske installasjoner er det en stor jobb å få taket tett, sier anleggsleder Øyvind Osland Lilleberg i Veidekke.

Entreprenøren peker på at en trang byggeplass, med to større bygg i full utbygging tett inntil hverandre var krevende med utbyggingen.

– Dette krevde fleksibilitet fra begge parter, men det gikk veldig bra, sier Einarsson.

Miljøbygg

GC Rieber Eiendom har helt fra starten vært klare på at dette skal være et miljøbygg.

– Vi planla å sertifisere bygget som Breeam Very Good, men underveis så vi at det kunne oppjusteres til Breeam Excellent, noe det nå er blitt. Vi har foreløpig fått godkjent sertifiseringen av designfasen, men snart er også det ferdige bygget Excellent-sertifisert. Etter det vi kjenner til er dette det første hotellbygget som er sertifisert som Breeam Excellent, sier Hernborg.

De bruker fjernvarme som oppvarming av bygget, og sjøvann fra fjorden til kjøling.

– Vi er også fornøyde med å ha oppnådd en sorteringsgrad på 96 prosent, påpeker Einarsson i Veidekke, som hadde rundt 100 personer på byggeplassen når aktiviteten var på topp.

– Godt konsept

Hotellsjef Monica Selvik har nå holdt hotellet åpent noen dager, etter en hektisk innspurt. Byggeindustrien var på besøk noen få dager før hotellet åpnet dørene for gjestene. Det aller meste var da klart.

– Vi mener å ha fått på plass et godt konsept, som vil gi noe tilbake til hele området. I utgangspunktet er Moxy-hotellene rettet inn mot et publikum som er ungdommelig til sinns, men vi regner med å ha et bredt spekter av kunder selv om vi har tilstrebet en ungdommelig stil. Vi forventer å ha en kundegruppe som setter pris på gode rom, en hyggelig atmosfære og kvalitet i det som leveres, uten at man har store konferanserom og restauranter, påpeker hotellsjef Selvik. I utgangspunktet er det lagt opp til at to av de fire etasjene med rom skal åpnes fra 3. mai, mens resten av rommene skal tas i bruk etter 18. mai.

– Vi har lagt opp til en gradvis åpning, og ser nå frem til å kunne ta hele bygget i bruk, legger Selvik til.

Rommene er noenlunde like i størrelse og utforming, men er det noen variasjoner. Halvparten av rommene har utsikt mot Puddefjorden, de andre mot Ulriken. Det finnes ikke de store suitene i dette konseptet, men noen familierom har noe mer areal og det er forskjeller i utforming og innredning. I tillegg er det 20 handicaptilpassede rom. Alle rommene har store senger, en svær flatskjerm som styrer flere funksjoner, store vinduer som gir mye lys og utsikt, noe det finnes mye av med denne plasseringen av bygget.

Moxy har hatt med seg en egen interiørarkitekt i prosjektet, og denne jobben er utført av Mette Fredskild Studio. Marriot har også en egen detaljert designmal for sine Moxy-hoteller slik at merkevaren blir ivaretatt.


Flere prosjekter