Kjetil Houg i Folketrygdfondet. Foto: Terje Pedersen / NTB

Godt resultat for Folketrygdfondet i 2020

Folketrygdfondets forvaltning av Statens pensjonsfond Norge i 2020 ga en avkastning på 8,8 prosent, noe som tilsvarer 23,5 milliarder kroner.

Det er lavere enn i rekordåret 2019, men fortsatt langt bedre enn markedet, skriver Folketrygdfondet i en pressemelding.

Avkastningen på aksjeporteføljen var langt lavere enn i 2019 og litt lavere enn referanseindeksen for aksjer, på 8,1 prosent. Fondet tok seg imidlertid inn på renteporteføljen, der avkastningen var 7,4 prosent. Det var 3,4 prosentpoeng mer enn i 2019 og 2,5 prosentpoeng mer enn referanseindeksen. Avkastningen i renteporteføljen er også den høyeste i Folketrygdfondets historie.

– Vi gjorde det langt bedre enn markedet i 2020 og lyktes med vår aktive forvaltning. Det kommer fellesskapet til gode, sier administrerende direktør Kjetil Houg i Folketrygdfondet.

En kraftig omstrukturering våren 2020 der man solgte obligasjoner og kjøpte aksjer førte til en høyere avkastning enn summen av porteføljene skulle tilsi. Dette ga utslag i at man etablerte Statens obligasjonsfond i mars 2020.

Ved utgangen av 2020 var kapitalen i fondet på 292,2 milliarder kroner.

Folketrygdfondet er et særlovsselskap som forvalter Statens pensjonsfond Norge. Kapitalen investeres i aksjer og obligasjoner i Norge, Danmark, Finland og Sverige.

Statens pensjonsfond består av Statens pensjonsfond Norge og Statens pensjonsfond utland. Utenlandsdelen av fondet er kjent som «oljefondet».