Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Stortinget vil utvide krisepakke

Stortinget er i siste runde av forhandlingene om regjeringens nye krisepakke for norsk økonomi. Økte bevilgninger er ventet på flere områder.

Finanskomiteen på Stortinget har planlagt et møte klokka 16 fredag for å legge siste hånd på innstillingen i saken, etter det som av flere er blitt beskrevet som en kaotisk forhandlingsprosess.

Det er ventet nye bevilgninger i hundremillionersklassen i enigheten, med flertall på kryss og tvers fra sak til sak.

Senterpartiets finanspolitiske talsperson Sigbjørn Gjelsvik er likevel ikke optimistisk.

– Det som bekymrer meg i stort, er at det blir altfor svakt. Og det blir altfor svakt på en del av de tingene som er viktigst å gjøre noe med, sier Gjelsvik til NTB.

– Jeg er dypt bekymret for hva som kommer ut av denne prosessen, sier han.

Psykisk helse på agendaen

Etter det NTB kjenner til, blir det bredt flertall i finanskomiteen for en styrket satsing på psykisk helse. Men det har vært uenighet mellom partiene om hvor stor pengepotten skal være.

Det ligger også an til at kompensasjon for tapte varelagre kan bli tatt inn i kompensasjonsordningen, men kun framover i tid. Det betyr at bedrifter som allerede har måttet destruere varer på grunn av nedstengningene, ikke ligger an til å få direkte hjelp i denne omgang.

Stortinget vil etter alt å dømme også gå inn for å øke bostøtten for å kompensere for de rekordhøye strømprisene de siste ukene.

I tillegg ligger vurderer Stortinget å sprøyte ekstra midler inn i en kommunal hjelpeordning for bedrifter som er rammet av nedstengningene denne vinteren.

Diskusjon om ferjepriser

En annen stor diskusjon under forhandlingene i Stortinget har vært ferjepriser. Der var det fredag ettermiddag uklart hva utfallet ville bli.

Diskusjonene begynte med et valgløfte fra Arbeiderpartiet om en gradvis halvering av ferjeprisene over fire år. Det forslaget ble raskt møtt med konkurranse fra Fremskrittspartiet, som lanserte et løfte om gratis ferjer på sikt, men en halvering av prisene allerede i vår.

I finanskomiteen har Arbeiderpartiet gått inn et såkalt anmodningsvedtak der regjeringen bes om å komme tilbake med en plan for hvordan ferjeprisene kan halveres over en fireårsperiode.

Fremskrittspartiet har på sin side lagt inn et forslag om å be regjeringen komme tilbake i revidert nasjonalbudsjett med en forpliktende plan for nedtrapping av ferjeprisene.

Saken vil i tillegg komme tilbake senere i form av et representantforslag fra Senterpartiet.