Justis- og beredskapsminister Monica Mæland pressekonferansen om koronasituasjonen onsdag. Foto: Berit Roald / NTB

Fortsatt stengte grenser frem til mars

De strenge innreiserestriksjonene forlenges i første omgang ut februar, men med noen små endringer, opplyser regjeringen onsdag.

– Vi er samtidig i en situasjon der pandemien har tatt en ny retning med muterte virus som smitter mer og raskere. Det betyr at vi ikke kan gå tilbake til det regimet vi hadde, sa justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) på en pressekonferanse om koronasituasjonen onsdag ettermiddag.

Hun understreket at smittesituasjonen i Europa tilsier at vi må begrense reisene til Norge, og derfor videreføres innreiserestriksjonene, i første omgang til 28. februar.

Det jobbes nå med å få på plass mulighet for unntak som gjelder bedrifter med såkalt næringskritisk personell. Denne sikkerhetsventilen vil kunne være i bruk fra rundt 20. februar.

Helsedirektoratet har anbefalt at innreisetiltakene skal forlenges for å forsinke import av nye virusvarianter og å få på plass nødvendige risikoreduserende systemer for å begrense importsmitte.

Siden 29. januar har innreise til Norge kun vært tillatt for personer med nødvendige formål. Restriksjonene skulle i første omgang vare fram til torsdag denne uka.