Linjekvartalet 2

Picasa

I Sørumsand i Lillestrøm har entreprenør Ø.M. Fjeld ferdigstilt et nytt byggetrinn i det arkitektonisk flotte Linjekvartalet.

Fakta

Sted: Sørumsand i Lillestrøm kommune

Prosjekttype: Nybygg Bolig

Bruttoareal: 8.630 kvadratmeter

Byggherre: Bakke Leiligheter

Byggherrerepresentant: WSP

Totalentreprenør: Ø.M. Fjeld

Kontraktsum eks. mva.: 193,6 millioner kroner

ARK: GOA Arkitektkontor

Rådgivere: RIB: Sweco Norge l RIBR: Multiconsult l RIG: Løvlien Georåd l RIV: VB Tekniske l RIVA og Veg: Norconsult

Underentreprenører og leverandører: Riving: Øst-Riv l Råbygg: Con-Form l Grunnarbeid/Utomhus: Ole Martin Almeli l Elektro: Aurskog Elektriske l Prefab bad: Probad l Ventilasjon: Gupex l Peling/Spunting: Hercules Fundamentering l Stiknings-arbeid: Maskinstyring l Heis: Kone l Brannsikring: Byggimpuls l Kjøkken, ytterveggselementer, byggevarer: Optimera l Parkett: Bo Andrén l Tak/Membran: IcopalTak l Mur/Flis: Akershus Murforretning l Innvendige tømrerarbeider: Intellekt Gruppen l Gulv: Gulventreprenøren l Lås og beslag: Ingeborg Lås og beslag l Innglasset balkong: Lumon l Malerarbeid: Bygg og Mal l Blikkenslager: Franke Onsrud Blikkslageri l Rekkverk/Håndløpere: Jotne Ankers l Aluminiumdører og -fasader: Noractor l Sprinkler: Tore Eide l Brannluker: Bramo l Rørlegger: Rørteft l Systemvegger/Himlinger: Moelven Modus l Byggvarme: Norsk Bio l Garasjeporter: Industriporterr l Fasadeplater: Cembrit

Andre byggetrinn av Linjekvartalet i Lillestrøm kommune omfatter 80 leiligheter, parkeringskjeller og en førsteetasje med ekstra parkering og næringslokaler sentralt i Sørumsand. Totalentreprenør Ø.M. Fjeld har hatt både første og andre byggetrinn i prosjektet, og boliger og næringslokaler i andre og siste byggetrinn ble overlevert i løpet av fjoråret.

Riving av eksisterende boliger og næringsbygg på tomten i begynnelsen av 2018 gikk uten store overraskelser eller problemer, men da igangsettelsestillatelsen kom på plass i juni samme år, oppdaget entreprenøren at grunnforholdene var noen helt andre enn hva man hadde møtt på i første byggetrinn på Linjekvartalet.

– Ja, overraskelsene kom da vi skulle gjøre grunnarbeidet. Planen var å gjøre som i første byggetrinn og direktefundamentere bygget på tørrskorpeleire, men denne tomten ligger lavere i terrenget, og her møtte vi på veldig dårlig grunn. Vi ble nødt til å bygge på stålkjernepeler til fjell, vi måtte sette spunt rundt hele tomten. Grunnforholdene var så dårlige at det var helt uaktuelt å gjøre det på noen annen måte. Nesten 1.300 meter med stålkjernepeler måtte vi bruke til sammen, sier prosjektleder Ole Jørgen Braathen til Byggeindustrien.

Totalt 14.500 kubikkmeter masser måtte hentes ut fra tomten.

De vanskelige grunnforholdene gjorde at prosjektet ble omtrent et halvt år forsinket, med overlevering av boligdelen sommeren 2020, og næringslokalene i første etasje i oktober samme år.

Prefabprosjekt

Kjelleren i bygget er plasstøpt og helt vanntett, ettersom bunnplaten ligger 1,8 meter under øverste grunnvannstand i området. Fra første etasje og oppover består bygget av prefabrikkerte betongelementer og plattendekker i etasjeskillene. Både støpebetongen og betongelementene er levert av Con-Form. Ytterveggene er også prefabrikkerte, og det samme gjelder baderomskabinene. To tårnkraner har stått på plassen gjennom hele byggetiden for å heise inn betongelementer, klimavegger, baderom og byggematerialer.

– Det er mye prefab på prosjektet, men det er man også helt avhengig av hvis man skal levere et slikt bygg med en byggetid på under to år, sier Braathen.

Prosjektlederen forteller at bygging og montering på Linjekvatalet har gått som planlagt, med få overraskelser og utfordringer som prosjektet fortløpende har håndtert i godt samarbeid med omgivelsene.

– Fylkesveiene og de kommunale veiene rundt prosjektet har vært operative gjennom hele byggetiden, og vi må ta hensyn til både trafikk og fotgjengere, men dette har blitt løst på en bra måte. Vi har hatt et veldig godt samarbeid med vei- og miljøetaten i Lillestrøm kommune og med Statens vegvesen, som har administrert fylkesveiene. Sammenlignet med å bygge i Oslo har vi ikke hatt det spesielt trangt her, sier Braathen.

Prosjektet har ikke hatt en eneste fraværsskade, og har dermed oppnådd målet om en H-verdi på 0.

Flott med furu

Bygget har fått en sprek utforming, og fasadene er kledd i kokt furukledning som vil gråne naturlig over tid.

– Det har blitt et veldig fint bygg. Vi er absolutt stolte, forteller Braathen.

Linjekvartalet 2 er et kombinert svalgang- og trappeoppgangsbygg, og entreprenøren støtte tidlig på en utfordring i at svalgangene måtte ha ikke-brennbar kledning. Løsningen ble fasadekledning i brannimpregnert, mørk furu og ikke-brennbare bord av bambus på gulvene.

– Det ser ut som vanlige terrassebord, men dette er ikke hyllevare. Bordene er blytunge, og de har de nødvendige brannhemmende egenskapene, forteller prosjektlederen.

Bygget er koblet på fjernvarmenettet, og alle leiligheter har vannbåren gulvvarme.

Godt mottatt

Ifølge byggherre Bakke har tilbakemeldingene fra både markedet og beboerne som har flyttet inn, vært svært gode.

Prosjektsjef Ole Kristensen hos Bakke har blant annet fått rosende telefoner fra folk som mener Sørumsand har fått et nytt signalbygg. Det er for så vidt noe han kan si seg enig i.

– Det er det fineste bygget jeg har vært med på å bygge. Det er spenstig og spennende, noe litt annerledes enn alt annet som bygges, og det er god håndverksmessig standard på det som er levert. Jeg har også inntrykk av at beboerne er fornøyde. Prosjektet har solgt jevnt og trutt, sier han.

Linjekvartalet 2, i likhet med første byggetrinn, som stod ferdig i 2017, har blitt utformet og bygget i en samspillsmodell mellom byggherre, arkitekt, entreprenør og eiendomsmegler. Bygget er utformet for å gi så gode solforhold som mulig for så mange som mulig, leiligheter med god salgbarhet og et bygg med god byggbarhet.

– Vi er veldig fornøyde, konkluderer Kristensen.


Flere prosjekter