Dette er MasterChef-Truls sine beste ribbetips

MasterChef-vinner Truls Torp Karlsen holder seg til den tradisjonelle ribba på julaften. Nylig delte Norconsult-ingeniøren noen ribbetips med Byggeindustrien.

– Hva er en MasterChefs beste tips for å få sprø svor?

– Velg ribbe med omhu. Det at ribba har et jevnt og fint fettlag under svoren er ganske viktig. Er det for lite fett under svoren så får man ikke den fine puffa svoren. Stort sett får jeg svoren bra, men du kan gjøre absolutt alt riktig, uten at svoren nødvendigvis blir perfekt alle steder på ribba.

– Hva gjør du for å sikre et best mulig ribberesultat?

Truls Torp Karlsen (29) gikk til topps i den norske versjonen av MasterChef på TVNorge. Karlsen er utdannet ingeniør og jobber til daglig som rådgiver for kaianlegg og havner i Norconsult. Foto: Dplay/TVNorge.

– Jeg langtidssteker ribba, det vil si at jeg setter inn ribba på lav varme tidlig på morgenen. Det sikrer det beste resultatet både når det gjelder kjøttet og svoren.

– Og det er ribbe det serveres på julaften?

– Ja, da er det tradisjonene som gjelder. Det er ribbe, medisterkaker og julepølse og det tradisjonelle tilbehøret.

– Men du har vel en litt fancy vri på ribbeoppskriften?

– Nei, ikke på selve julaften, men når jeg inviterer til julebord så har jeg en tradisjon med å lage en ny variant av ribba hvert eneste år. I fjor hadde jeg for eksempel en eplesider-braisert ribbe, og jeg har også testet en kinesisk variant med blant annet soyasaus, hvitløk og ingefær. Det fungerer veldig bra. I tillegg har man selvfølgelig også italienske Porchetta.

– Er du like glad i de andre tradisjonsrettene som pinnekjøtt og lutefisk?

– Pinnekjøtt er jeg veldig glad i, og der finnes det også veldig gode alternativer til slik vi tradisjonelt tilbereder det. For eksempel kan man lage en asiatisk glace som tar pinnekjøttet til nye høyder.

– Mange kjører på med rester fra julemiddagen på 1. juledag. Har du noen triks for å sprite opp restene?

– Det fungerer fantastisk bra å lage tacovarianter av både ribbe- og pinnekjøttrester. For eksempel kan man prøve ribberester sammen med syltet rødkål, en dressing med sennep og kanskje noen eplebiter. Da har man en fin og deilig rett med ribberester, istedenfor å spise julemiddagen for andre gang.

– Du holder deg også til de tradisjonelle juledessertene?

– Ja, på julaften er det tradisjonen som gjelder med riskrem og rød saus, men det er også mye gøy man kan gjøre for å pimpe opp riskremen.

– Du kaller deg selv for Finessekokken på sosiale medier. Det er vel ikke finesse julematen er mest kjent for?

– Nei, i utgangspunktet så er det ikke det. Der går det mer på mengder, smak og nostalgi.

– Har MasterChef-seieren i høst åpnet noen nye dører?

– Ja, det er noen nye spennende ting på gang. Blant annet er det aktuelt å kjøre et opplegg med «take overs» på restauranter der gjester inviteres til en helaften, og der jeg står for menyen og blir en del av teamet på kjøkkenet.

– Du hadde også kokkebusiness før MasterChef-seieren?

– Ja, jeg har leid meg ut som privat kokk i diverse sammenhenger, men det har kun vært på hobbybasis ved siden av full jobb.

– Kan det være at du legger ingeniørjobben på vent til fordel for kokkekunsten?

– Det vil tiden vise. Norconsult er en fantastisk arbeidsplass og jeg trives veldig godt med å jobbe med kaier og havner, men jeg har fått en mulighet og jeg har en lidenskap, så det vil være dumt og ikke se på hva man kan få ut av det. Jeg har en drøm om å bringe min matglede ut til andre og kanskje få enda flere til å bli glad i å lage mat.

– MasterChef viste at du er veldig detaljorientert på kjøkkenet. Er du en like detaljorientert som ingeniør?

– Ja, det henger nok litt i sammen. Jeg er ganske perfeksjonistisk som person. Jeg vil at ting skal være ordentlig.

Intervjuet med Truls Torp Karlsen sto først på trykk i Byggeindustrien nr. 19.