– Veilederen er ment som en anbefaling til entreprenørene. Den legger opp til en skjerping i forhold til det som er vanlig praksis i dag, sier Kari Sandberg.

EBA med veileder om forstyrrelser i bygg- og anleggsprosjekter

EBA har sammen med advokat Nils-Henrik Pettersson og sivilingeniør Stein Kirkeby utarbeidet en veileder som skal gjøre entreprenørene bedre i stand til å fange opp- og håndtere situasjoner hvor det oppstår forstyrrelser i prosjektene på grunn av byggherreforhold.

– Bakgrunnen for veilederen er Høyesteretts avgjørelse i den såkalte HAB-dommen (HR-2019-1225-A), forklarer administrerende direktør i EBA, Kari Sandberg i en pressemelding.

Veilederen er ment å ivareta de føringer som Høyesterett oppstilte i dommen for å sannsynliggjøre denne type krav, og skal bidra til at entreprenøren kan:
* Avdekke når det oppstår forstyrrelser på grunn av byggherreforhold
* Varsle krav om vederlagsjustering og fristforlengelse
* Sikre nødvendig dokumentasjon for kravet
* Beregne krav om vederlagsjustering

– Veilederen er ment som en anbefaling til entreprenørene. Den legger opp til en skjerping i forhold til det som er vanlig praksis i dag, utdyper Sandberg.

Hun mener at det er i alle parters interesse at forstyrrelser i prosjektene blir avdekket så tidlig som mulig slik at partene kan ta nødvendige grep for å begrense tid- og kostnadsmessige konsekvenser.

– Slik EBA ser det vil det være en stor fordel om bransjen har en felles tilnærming til hvordan entreprenøren bør innrette seg for å kunne avdekke forstyrrelser, varsle tid- og kostnadsmessige konsekvenser, og ikke minst med hensyn til å sikre dokumentasjon for krav og metoder for å beregne tilleggskrav. Vi har derfor innledet dialog med Statens vegvesen om veilederen og vil også etablere dialog med andre oppdragsgivere, utdyper Sandberg.

EBA vil gjennomføre et webinar 14. januar hvor veilederen blir presentert av Nils-Henrik Pettersson og Stein Kirkeby.

Last ned veilederen her

Til informasjon eier EBA Bygg og Anlegg Media AS som utgir Byggeindustrien.