Isak Oksvold i Møller Eiendom (oppe, fra venstre), Bodil Motzke i Undervisningsbygg Oslo KF, Evija Izaka i Entra Eiendom, Øystein Liverød i Universitetet i Oslo (nede fra venstre), Martine Pettersen i Oslo Pensjonsforsikring og Jennifer Lamson i Höegh Eiendom (nede i høyre hjørne) er noen av de som har jobbet sammen om eiendomsbransjens nye klimakrav i år. Skjermdump: Microsoft Teams

Eiendomsgiganter stiller nye klimakrav - ber bransjen om innspill

En rekke store eiendomsselskaper og -forvaltere har gått samen om en rekke nye klimakrav som rulles ut over nyttår. Nå gir de leverandørene en sjanse til å komme med sine innspill.

Eiendomsnæringens klimakrav kommer i januar 2021, etter at en gruppe eiendomsselskaper og -forvaltere har jobbet sammen om å definere relevante krav i innkjøpsprosessene i løpet av 2020.

Arbeidet startet denne sommeren etter initiativ fra Møller Eiendom, og har blitt gjennomført i en sentral redaksjonsgruppe bestående av Møller Eiendom, Entra Eiendom, Höegh Eiendom, Oslo Pensjonsforsikring, Undervisningbygg og Universitetet i Oslo, samt en større arbeidsgruppe med Aspelin Ramm, Avantor, Braathen eiendom, AB Invest, OBOS, Storebrand Eiendom, Newsec Basale, Alfa Eiendom, Olav Thon Eiendom, Selvaag eiendom, EC Dahls Eiendom, Bodø kommune, Stor-Oslo eiendom, Eiendomsspar, Ferd Eiendom, Fabritius, Undervisningsbygg, Oslo S Utvikling og GC Rieber Eiendom.

Direktør for miljø og innovasjon i Møller Eiendom Isak Oksvold sier til Byggeindustrien at de nå har kommet frem til en rekke krav som de mener vil være nyttige for aktører som ønsker å bidra til en klimavennlig og bærekraftig bransje gjennom gode bestillinger.

– Vi har hatt en arbeidsgruppe på over 20 deltakere som i løpet av det siste halvåret har jobbet med hvilke klimakrav som er mest relevante å stille. Vi har kommet frem til enn liste, og det vi ønsker nå, er markedets og leverandørenes syn. Hvor vanskelig er det å møte disse kravene, og hvor enkle er de å forstå? spør Oksvold.

Arbeidsgruppen ønsker innspill fra flere forskjellige leverandører til eiendom.

– En stor målgruppe er entreprenørene, men også leverandører av rådgivertjenester, bank, forsikring og transport. Egentlig er alle leverandører velkomne til å gi innspill. Disse kravene kan bli relevante for dem når de skal levere tilbud fra og med neste år, og nå kan de både være med å påvirke og samtidig forberede seg på de kravene som kommer, sier Oksvold.

Nesten 300 bedrifter har så langt blitt kontaktet for å gi innspill, og Oksvold oppmuntrer så mange som mulig til å ta kontakt med arbeidsgruppen.

De ferdige klimakravene er ment å være et verktøy for en eiendomsbransjen som har etterlyst føringer for hvilke krav som er relevante å stille. Planen er at kravene gjøres tilgjengelige på Norsk Eiendoms nettsider i januar.