Foto: Plan- og bygningsetatenFoto: Plan- og bygningsetatenFoto: Plan- og bygningsetatenFoto: Plan- og bygningsetaten

Startet gravearbeider i område med jernaldergraver uten å søke - nå må byggherren betale

En så stor aktør som Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) burde visst at gravearbeidene de satte i gang var søknadspliktig og derfor ulovlige, mener Plan- og bygningsetaten. De har ilagt SiO et overtredelsesgebyr på 40.000 kroner etter at de satte i gang med gravearbeider i et område med jernaldergraver.

Plan- og bygningsetaten ble varslet om at det pågikk ulovlige gravearbeider i studentbyen på Sogn i april i år.

Tilsynsenheten rykket ut og ga stoppordre.

I området der Studentsamskipnaden ville etablere en asfaltert og belyst gang- og sykkelområdet, befinner det seg blant annet gravhauger fra yngre jernalder og fredete eiketrær, og det er beskyttet av både kulturminneloven og plan- og bygningsloven.

Byantikvaren i Oslo skal også ha gitt SiO beskjed om at gravearbeider i dette området måtte avklares med Plan- og bygningsetaten om mulig søknadsplikt før det ble startet.

Ifølge Plan- og bygningsetaten ble gravearbeidene likevel satt i gang uten å varsle naboer eller å søke om tillatelse.

– Plan- og bygningsetaten ser svært alvorlig på ulovlige tiltak i arealer regulert til spesialområde bevaring, sier Maria-Pascale Waegeneire i enhet for byggetilsyn i en kommentar.

Enkelt å tilbakeføre

I områder regulert til spesialområde bevaring er det et generelt forbud mot endringer med mindre bestemmelser i planen åpner for noe annet. Det er fordi det ofte er fare for at ulovlige tiltak vil ha irreversible konsekvenser for bevaringsverdiene planen er ment å beskytte, opplyser Plan og bygningsetaten.

– Fordi tiltaket ble stoppet tidlig i prosessen var det i dette tilfellet relativt enkelt å tilbakeføre. SiO har etter noe tid også vist vilje til å bringe forholdet i orden. Vi har derfor satt summen på overtredelsesgebyret til 40.000 kroner, opplyser gruppeleder for tilsynseheten, Astrid Myhra.

– Etter vår vurdering burde SiO ha visst at dette arbeidet var ulovlig fordi de er en profesjonell aktør med lang erfaring i å forvalte eiendom, også eiendom som er bevaringsverdig, mener Myhra.

SiO går gjennom beslutningsgrunnlaget

Helge Haugen, eiendomsdirektør i SiO, bekrefter at de mottok vedtaket om overtredelsesgebyr fra Plan- og bygningsetaten i går ettermiddag.

– Våre rådgivere har ikke vurdert tiltaket som søknadspliktig, fordi man anså det som et mindre omfattende terrengarbeid. Ettersom området var regulert til bevaring, på grunn av gravhaugen, ble det gjennomført en forhåndskonferanse hos Byantikvaren i februar, og Byantikvarens krav om arkeologisk registrering/overvåking ble fulgt opp før igangsetting, skriver Haugen i en e-post til Byggeindustrien. 

Han understerker at det påbegynte gravearbeidet er tilbakeført.

– Vi går nå gjennom beslutningsgrunnlaget til PBE med våre rådgivere, og er vi enige i grunnlaget, vil vi selvsagt forholde oss til dette og til det gebyret som er ilagt, sier Haugen.

Ment som oppgradering

Han opplyser at tiltaket var ment som en del av en større oppgradering av Sogn studentby hvor uteområdene rustes opp.

– Det er lagt til rette for mindre bilbruk og det etableres sosiale møtesteder. Vi ønsket også å få fram kulturhistorien på stedet og få økt bevissthet om de arkeologiske funnene med gravhauger og Vestre Sogn gård som bevaringsverdig bygning, samt nyere historie med studentbyen som deltakerlandsby til OL i 1952, skriver Haugen i meldingen.

Rettelse: I den første versjonen av saken skrev Byggeindustrien at SiO var enige i grunnlaget for gebyret. Det er ikke riktig. De går gjennom beslutningsgrunnlaget nå, og har ikke konkludert med hva de vil gjøre videre.