Foto: Foto: Nadia Frantsen / OBOS

OBOS-prisene steg i mai

Koronakrisen har de siste månedene i liten grad påvirket bruktboligmarkedet. I mai gikk OBOS-prisene opp 1,1 prosent i Oslo og opp 1,9 prosent på landsbasis.

Etter at boligprisene falt i mars, har OBOS-markedet tatt seg opp de to siste månedene, skriver OBOS i en pressemelding tirsdag.

– Prisoppgangen i mai er større enn normalt, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS.

– I snitt har maiprisene steget med 0,7 prosent i perioden 2004 til 2019. Det gjorde de også i fjor. Utviklingen tyder på at boligprisene fortsatt holder seg oppe til tross for den ekstraordinære situasjonen vi er i. Det ser ut til at krisen først og fremst har gitt lavere aktivitet. Aktiviteten er ned fra mai i fjor, men likevel på et relativt høyt nivå sett i lys av smitteverntiltak og høy arbeidsledighet, sier hun.

Tror på stabil utvikling

Prisoppgangen i mai betyr at kvadratmeterprisen for OBOS-boliger i hovedstadsområdet er 65.904 kroner. En brukt OBOS-bolig i Oslo-området koster nå 4,4 prosent mer enn i mai i fjor. Kvadratmeterprisen på landsbasis er 57.588 kroner. Det er 4,0 prosent høyere enn på samme tid i fjor, heter det i pressemeldingen.

Det ble omsatt 477 boliger i Oslo i mai i år, mot 606 i fjor da omsetningsvolumet, ifølge OBOS, var rekordhøyt. Sammenlignet med antall omsetninger i snitt i mai i perioden 2016 til 2019, var det tolv prosent færre omsetninger i mai i år.

Monsvold uttaler at hun tror aktiviteten i boligmarkedet vil holde seg stabil hvis norsk økonomi går mot en normalisering utover høsten med nedgang i ledigheten og fortsatt lettelser i smitteverntiltakene.

– Vi kan få et mindre boligprisfall utover høsten, noe som er normalt. Men vi tror ikke på et kraftig og langvarig fall, sier hun.

Sjeføkonomen påpeker at en høyere enn normal arbeidsledighet, svak lønnsvekst og flere boliger til salgs kan gi prisfall, men at lav lånerente og en oppmyking i boliglånsforskriften trekker i motsatt retning.

Nedgang i nybyggingen

Hans Anders Skjølberg, daglig leder av OBOS eiendomsmeglere sier prisoppgangen for brukte OBOS-boliger de to siste månedene stemmer godt overens med rapportene han får fra meglerne.

– Tallene for mai er sterke med tanke på situasjonen vi har vært i denne våren. Markedet var tilbake etter påske og har fortsatt å fungere. Kombinasjonen av lav rente og at tilbudet ikke har vært så høyt som i fjor, har ført til at de fleste får solgt rundt prisantydning. Dette er så langt først og fremst en helsekrise, ikke en finanskrise. Vi skal ikke glemme at de fleste flytter av behov, ikke for å investere. At det nå blir færre nyboliger i markedet en periode fremover, vil normalt medføre nytt prispress i Oslo-området, sier Skjølberg.

I 2019 var det, ifølge pressemeldingen fra OBOS, en markant nedgang i nybyggingen i Oslo, og denne trenden ble forsterket da koronakrisen kom. Dette vil også føre til lavere bruktboligtilbud, da færre skal selge bruktboligen for å overta en ny bolig. Det vil kunne dempe et mulig prisfall i Oslo-området, advarer boligbyggelaget i meldingen.

– Salget av nye OBOS-boliger har tatt seg opp de siste ukene, men er fremdeles svakere enn før koronapandemien, spesielt i hovedstadsområdet, sier Monsvold.