- NVE går i helt feil retning når prising av forbruk får vesentlig mindre betydning, sier administrerende direktør Bård Folke Fredriksen i NBBL.

Ber regjeringen droppe NVEs forslag til nettleie

Flere forbrukerorganisasjoner, miljøorganisasjoner og næringsorganisasjoner ber om et møte med olje- og energiminister Tina Bru for å diskutere Norsk Vassdrags- og energidirektorats forslag til nettleie.

Bakgrunnen er at Reguleringsmyndigheten for energi i NVE (RME) har sendt forslag til krav til utforming av nettleien på høring. Målet med forslaget er blant annet å bidra til en effektiv utnyttelse av strømnettet.

– 5. februar la NVE frem forslag til hvordan strømnettleien i fremtiden skal prises. Forslaget innebærer blant annet at den delen av prisen som beregnes av forbruket skal reduseres betraktelig til fordel for økte faste satser. Forslaget er i strid med politiske ambisjoner om energisparing og målet om nullutslippssamfunnet. NVE går i helt feil retning når prising av forbruk får vesentlig mindre betydning. Det vil gjøre det mindre lønnsomt for boligeiere å oppgradere til energi- og klimavennlig løsninger. En slik prising vil straffe forbrukere som ønsker å satse på energisparing (ENØK) og egenproduksjon av energi, for eksempel solceller, sier administrerende direktør Bård Folke Fredriksen i NBBL i en kommentar til Byggeindustrien.

Les hele brevet her

I et felles brev ber Norske Boligbyggelags Landsforbund, OBOS, Huseiernes Landsforbund, Forbrukerrådet, Naturvernforbundet, Zero, Bellona, WWF Verdens naturfond, Norsk elbilforening, Norges Automobil-Forbund, Nelfo, Norsk Varmepumpeforening, Byggevareindustrien, Elektroforeningen, Solenergiklyngen, Norsk solenergiforening regjeringen om å droppe NVEs forslag.

– NVEs forslag kan slå svært uheldig ut for beboere i borettslag og sameier. Forslaget er ment å belønne de som jevner ut strømbruken, men vil straffe de som har dårligst forutsetninger og mulighet til å flytte forbruket. Dette er gjerne folk i leiligheter i borettslag/sameier som allerede bor miljøvennlig og bruker lite strøm, sier Fredriksen, som mener det er en gåte hvorfor Norges vassdrags- og energidirektorat foreslår å prise forbruk mindre og øke de faste kostnadene for nettleie, når målet er å senke og fordele strømforbruket utover døgnet.

I brevet skriver aktørene blant annet at:
«Vi mener RME i for liten grad har tatt hensyn til høringsinnspillene fra 2018 når 84 av 87 høringsinstanser avviste RME sitt forslag om effekttariffer basert på abonnert effekt som tariffmodell. De fleste høringsinstansene var også negative til prinsippet om marginaltapsprising av energileddet fordi dette svekker incentivet for energisparing og egenproduksjon av strøm».

De peker på at høringsnotatet ble utarbeidet og sendt ut før koronakrisen var et faktum.

– Koronakrisen har så langt hatt store negative konsekvenser for nye investeringer i energisparing og egenproduksjon, og alt tyder at de langsiktige konsekvensene vil bli omfattende. Vi vil anbefale at departementet gjør en grundig analyse av hvordan koronakrisen vil påvirke dette markedet, før man eventuelt går videre i arbeidet med å vurdere om forskriftene skal endres.

Innspillet i brevet gjelder den delen av forslaget som omhandler endringer for husholdninger og næringskunder som ikke har effektbasert nettleie i dag.