Aktivitetsflaten ble 1,33 meter smalere enn 25 meter. Dermed kunne ikke Aurskog-Høland oppnå maksimalt spillemiddeltilskudd på ti millioner. Arkivfoto: Trond Joelson

Tapte mot entreprenør: Kommune mistet spillemidler og holdt tilbake tre millioner på grunn av 1,33 meter

Aurskog-Høland kommune mente HENT var ansvarlig for at flerbrukshallen ble 1,33 meter smalere enn hva som var kravet for å oppnå 10 millioner i spillemidler. Nå må kommunen betale tre millioner kroner som ble holdt tilbake, forsinkelsesrenter og saksomkostninger på nesten 600.000 til entreprenøren.

Det kommer frem i en fersk dom fra Nedre Romerike tingrett.

Bakgrunnen for saken er at Aurskog-Høland kommune i mars 2016 inngikk en totalentreprisekontrakt med HENT om prosjektering og bygging av Bjørkelangen skole.

Som en del av prosjektet skulle det også bygges en flerbrukshall, og kommunen søkte i den forbindelse om spillemidler fra Kulturdepartementet.

De ønsket en hall med spilleflate på 25x45 meter for å oppnå maksimalt spillemiddel-tilskudd fra Kulturdepartementet på 10 millioner kroner.

Kontrollmåling

Skolen og flerbrukshallen ble oppført over en periode på cirka 16-17 måneder og den ble overlevert til kommunen gjennom tre delovertakelser.

Dagen før den første av de tre delovertakelsene, utførte kommunen en kontrollmåling av flerbrukshallen. Aktivitetsflaten ble da målt til 23,67 x 45,30 meter, altså 1,33 meter smalere enn kravet som måtte oppfylles for å få 10 millioner i støtte.

Som en konsekvens kunne kommunen maksimalt oppnå syv millioner kroner i tilskudd.

Aurskog-Høland kommune holdt dermed tilbake tre millioner kroner i sluttoppgjøret med HENT, en sum som tilsvarer differansen mellom spillemidlene de kunne få og hva de forventet å få.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Aurskog-Høland kommune hadde regnet med å få 10 millioner i spillemidler, men fordi hallens aktivitetsflate ble 1,33 meter smalere enn spillemiddelkravet til Kulturdepartementet, fikk de tre millioner kroner mindre.

Saksøkt av HENT

Forklaringen på at aktivitetsflaten ble smalere enn kommunen ønsket, er at bredden i plantegningen som lå ved konkurransegrunnlaget var målt til 25 meter mellom akse én og akse to i hallen.

Disse aksene går fra innsiden av veggen uten påfôringer, og aktivitetsflaten ble dermed smalere fordi det ble montert spilevegger og radiatorer innvendig langs veggene.

Bærekonstruksjonen påvirket også den innvendige bredden på selve aktivitetsflaten.

Partene hadde utstrakt kontakt om sluttoppgjøret både i 2018 og 2019, men kom aldri til enighet.

HENT endte dermed opp med å saksøke kommunen fordi de mente det ikke forelå mangler ved leveransen.

- HENT ikke ansvarlig

I retten argumenterte HENT for at de ikke hadde ansvaret for at kommunen skulle oppnå maksimal utbetaling av spillemidler fra Kulturdepartementet.

Ifølge HENT fremgikk det heller ikke av konkurransegrunnlaget at kommunen skulle oppnå et tilskudd på 10 millioner, kun at det skulle søkes om spillemidler.

Ifølge entreprenøren var det kommunen selv som bar risikoen for feil, mangler eller uklarheter i konkurransegrunnlaget, og at kommunen selv var ansvarlige for eventuelle feil i forprosjektet.

«Videre anføres at planløsningen ikke er endret, og at HENT dermed har levert den løsningen som er beskrevet i konkurransegrunnlaget. Konkurransegrunnlaget har ikke noen beskrivelse av størrelsen på det som skal være aktivitetsflaten, og det er ikke satt noen krav til flerbrukshallens bredde», argumenterte entreprenøren.

Kommunen mente spillemiddel-tilskudd var et krav

Kommunen på sin side anførte i hovedtrekk at flerbrukshallen ble smalere enn det som fulgte av avtalen de hadde inngått med totalentreprenøren, og at det var et krav at aktivitetsflaten skulle være 25x45 meter. 

De argumenterte også for at det var et avtalt funksjonskrav at det skulle oppnås tilskudd, og at det gikk frem at det var en forventning om at tilskuddet skulle være på 10 millioner kroner.

Kommunen hevdet det var et klart avvik mellom deres ønske om å oppnå maksimal støtte, og hvordan HENT utførte oppdraget og detaljprosjekteringen.

Ikke hørt

Kommunen ble ikke hørt, og Nedre Romerike tingrett konkluderte med at HENT ikke kunne klandres for at bredden ble smalere.

I dommen heter det:

«Retten blir dermed stående ved at anbudstegningen kan forstås på begge måter med hensyn til i hvilken grad det er spesifisert en konkret størrelse på aktivitetsflaten. Beskrivelsene har kommet til uttrykk i konkurransegrunnlaget, og uklarheten må dermed gå ut over Aurskog-Høland kommune. Det er kommunen, ved arkitekten, som har utarbeidet disse målangivelsene i forprosjektet. HENT har da prosjektert en flerbrukshall hvor bredden mellom akse 1 og 2 er i samsvar med det som er spesifisert av byggherren».

Selv om kommunen i en e-post-korrespondanse i 2015 hadde ytret ønske om at hallen skulle prosjekteres og bygges slik at man fikk tilskudd på 10 millioner, fant retten heller ingenting i kontrakten som utgjorde et slikt krav.

Må betale

Aurskog-Høland kommune må dermed betale entreprenøren HENT de tre millioner kronene som ble tilbakeholdt, samt forsinkelsesrenter.

De må også betale saksomkostningene til HENT på 588.368 kroner.

Aurskog-Hølands advokat Hans-Jørgen Arvesen fra Føyen Torkildsen har foreløpig ikke fått diskutert ankespørsmålet med kommunen.

– Noen kommentar til dommen utover det, kan jeg ikke gi på nåværende tidspunkt, sier Arvesen.

HENTs advokat Line Wefald fra Grette ønsker heller ikke å kommentere dommen.

Bjørkelangen skole er på 13.500 kvadratmeter BTA. At Aurskog-Høland kommune består av 760.000 dekar skog, skulle også signaliseres gjennom et utstrakt bruk av tre som materiale. Arkivfoto: Trond Joelson