Et veiskille for Veidekke

Eiendomsselskapet i Veidekke har i løpet av 20 år vokst seg til å bli en betydelig del av konsernets virksomhet - så stor at styret og ledelsen nå mener det best kan utvikles gjennom å stå på egne ben. Denne beslutningen representerer en milepæl i Veidekke-historien og medfører at de fremover vil bli et rent entreprenør- og industrikonsern.

Verdien på Veidekke-aksjen gjorde et solid byks etter åpningen på Oslo børs torsdag – noen timer etter at nyheten ble kjent for omverdenen. Enkelte mener prosessen som nå er satt i gang er gjort for nettopp å få opp verdien på selskapet før et salg. Som kjent har en aktør allerede meldt sin interesse for å kjøpe eiendomsdelen av konsernet. Veidekkes konsernledelse sier denne prosessen ikke er initiert med bakgrunn i denne interessen – ei heller på grunn av å blåse opp selskapets verdier – men at dette er en hyggelig sideeffekt av prosessen som er satt i gang.

Det er et omfattede arbeid som nå skal gjennomføres internt i konsernet – og meldingen som ble gjort kjent onsdag klokken 17 har satt enkelte følelser i sving i Veidekke. Veidekke er et konsern som har vært gjennom en enorm utvikling de senere tiårene – med stadig vekst, oppkjøp og en solid avkastning gjennom mange år. Man har stadig vokst seg større og sterkere – og når man nå gjør klar for en splitting av selskapet, er ikke dette noe man er vant med fra den kanten. Det er derfor helt naturlig at dette skaper en spenning hos mange av de ansatte om hva som skal skje videre og hvordan splitten skal gjennomføres.

Veidekke Eiendom har ikke mange ansatte – totalt er det 160 personer som jobber innen denne delen av konsernet – og 100 av disse jobber i Sverige. Men de representerer store verdier, og ikke minst genererer de høye inntekter – med marginer på helt andre nivåer enn entreprenør- og industridelen.

Det er nå cirka 20 år siden man startet på jobben med å bygge opp et eget eiendomsselskap i Veidekke – og fra å starte så og si på null, representerer dette selskapet store verdier – og som har blitt en stadig viktigere del av konsernet og utgjør nå en av kjernevirksomhetene. De har også vært en god samarbeidspartner for entreprenørvirksomheten – og dette noe man også håper skal fortsette – uansett hvilken eierkonstellasjon som nå skal inn og overta virksomheten.

Veidekke Eiendom har så langt i år hatt en omsetning frem til og med tredje kvartal på 590 millioner kroner, med en bunnlinje på 79 millioner. De bidrar dermed med gode verdier inn i det samlede resultatet. Hvor stor sum et salg av virksomheten vil kunne gi er ikke godt å si – men at det vil tilføre aksjonærene en god slump med penger er det liten tvil om.

Vi kjenner ikke til hvilken aktør som allerede har væt på banen for å lufte sin interesse om et oppkjøp – men det må være en virksomhet av betydelig størrelse. Hvem som etterhvert skal eie selskapet fremover vil bli en interessant prosess å følge. Planen er at man skal bruke tiden frem til utgangen av andre kvartal til å utforske hvordan splitten bør og skal skje. I praksis betyr dette at vi innen utgangen av august 2020 vi sitte med fasiten i hånda. Vi vil tro en avgjørelse om salg vil kunne komme før om det riktige budet skulle melde seg. Hvem som eventuelt ønsker å kjøpe selskapet vil nok også påvirke en slik beslutning. Ifølge konsernledelsen står de overfor to hovedalternativer for hvordan de kan skille ut eiendomsvirksomheten – det kan skje via en børsnotering for et nytt eiendomsselskap, og derav utdeling av aksjer til Veidekkes aksjonærer, eller et delvis eller helt industrielt salg av virksomheten. Får man ikke en stor kjøper som er villig til å bla opp de tilstrekkelige midler, vil nok en løsning med lansering på børsen bli valgt. Men her skal selvsagt også eierne på banen – og det vil til slutt være en beslutning som skal fattes av generalforsamlingen i konsernet.

Å gjennomføre denne typen organisasjonsendringer innen entreprenørvirksomheter er ikke noe nytt. De fleste husker sikkert at NCC i 2016 valgte å skille ut sin i eiendomsvirksomhet – og som i dag er blitt Bonava – som er notert på Stockholmsbørsen og har utviklet seg til å bli en betydelig virksomhet. Det er en lignende prosess som nå er i ferd med å skje i Veidekke.

For Veidekke vil det siste døgns hendelser markere er dato som vil spikre seg fast inn i Veidekke-historien. Når de viktigste milepælene fra konsernets historie skal dras frem, vil denne beslutningen stå igjen som en av de store kursendringene.

Veidekke-aksjen gjorde forøvrig et kraftig byks på børsen torsdag og steg med hele 10,45 prosent.