Bekrefter betydningen av fysiske møteplasser

Bygg Reis Deg 2019 hadde flere fokusområder - men aller først kom bærekraft og digitalisering. Erfaringene etter at messen stengte dørene for 2019 er at de fysiske møteplassene som Bygg Reis Deg er viktige nettopp for å få til det nødvendige samarbeidet og samspillet for å klare å komme frem til bærekraftige løsninger - ikke minst gjennom økt grad av digitalisering og automatisering.

Bygg Reis Deg 2019 er historie. Lørdag klokken 18 stengte dørene – og som alltid med slike store møteplasser som arrangeres såpass sjelden, sitter man da igjen med flere inntrykk. Hovedinntrykket etter årets messe er at også i dagens moderne samfunn, hvor det i alle krinker og kroker snakkes om å arbeide på nye måter i en stadig mer digitalisert verden – er at vi i aller høyeste grad trenger denne typen samlingssteder for å klare å jobbe på den riktige og mest mulig optimaliserte måten også i fremtiden. Det er ingen som vil klare å stoppe klimaendringene på egenhånd – like lite som man kan komme frem til en fulldigitalisert byggenæring ved ikke å utnytte alle ledd i den omfattende verdikjeden.

Skal vi klare å nå de altoverskyggende målene som ligger foran oss – og da selvsagt med klimaendringene aller øverst på prioriteringslisten, må man jobbe sammen – finne frem til felles mål og en bred samlet vei som alle kan følge for komme dit vi skal. Å arbeide på en ny og digitalisert måte er blant de viktigste virkemidlene til å nå nettopp disse målene. Nå skal digitaliseringen selvsagt også bidra til mer effektiv drift, bedre bunnlinjer og det å skape bedre produkter - men det henger naturligvis også sammen med å sørge for en bærekraftig utvikling. Det er ikke mulig å nå de digitale målene på egenhånd - man er avhengige av å digitalisere sammen.

Nettopp dette viste også Bygg Reis Deg med full kraft. Over alt hvor du gikk sto bærekraft og nye måter å arbeide sammen på i sentrum – og ga en rød tråd gjennom hele utstillingen - og i konferansesalene.

Besøkstallene gikk opp i forhold til i 2017 og Bygg Reis Deg har klart å bygge seg opp en unik posisjon – også i internasjonal målestokk. Det er ikke mange byggmesser rundt om i verden som har klart å opprettholde farten på sammen måte som Bygg Reis Deg har klart år etter år. Ikke minst har mange i utlandet opplevd en nedadgående trend de senere årene – det har ikke byggenæringens messe i Norge. Det betyr selvsagt at arrangøren har gjort en god jobb – men også at den norske byggenæringen er stolt av sine produkter og løsninger - har tro på det de driver med – og at næringen selv er villig til å ta i bruk de nye løsningene og er interessert og nysgjerrige – og ønsker å lære noe nytt.

Det at byggenæringen i Norge skal være sidrumpa og bakpå er en myte som det er på høy tid at avgår med døden. Den norske byggenæringen er frempå og villig til å satse nytt og annerledes - og det vil den vinne på. Det er også noe utstillerne forteller om – de aller fleste er meget godt fornøyde med besøket på utstillingen – og utbyttet av messen. Det betyr at kvaliteten på de besøkende har vært god – man har truffet det riktige publikummet.

De samme utstillerne hadde selvsagt ikke kommet tilbake år etter år om de ikke følte de fikk noe igjen for de store ressursene de legger inn for å være med på messen. Det at vi innen flere felter ligger langt fremme hører vi også ved at stadig flere satser ute og lyktes – og at flere organisasjoner og virksomheter fra ulike deler av verden ønsker å komme hit for å lære. Det er derfor på høy tid at vi slutter å snakke ned næringen vår – vi har ikke noe å skamme oss over hverken når det gjelder å satse nytt og fremtidsrettet – ei heller den gryende satsingen på bærekraft vi opplever om dagen. Det er ikke lenger bare snakk om å gjøre noe – nå er det handling som gjelder. Om to år vil vi på ny stå igjen med inntrykkene etter nok en avsluttet messe på Lillestrøm - hvor vil erfare at vi har kommet enda noen hakk lenger.