BDO-partner Henning Dalsegg og daglig leder Petter Kveil i Stenseth & RS Entreprenør er gjester i Byggeplassen denne gangen, mens Christian Aarhus og Frode Aga som vanlig er programledere. Foto: Trond I. Joelson

Podkast: - Tror mange entreprenører har vært litt for hissige på grøten

– Det er nok mange entreprenører som har vært litt for hissige på grøten. De har tenkt for mye på topplinjen, fremfor bunnlinjen, i perioder, og det har de merket nå.

Det sier partner i rådgiving- og revisjonsselskapet BDO og en av tre forfattere bak Bygg- og anleggsanalysen 2019, Henning Dalsegg i siste episode av Byggeindustriens podkast Byggeplassen. Teamet for denne podkasten er funnene i rapporten som viser at aktørene i næringen har rekordmye å gjøre, men tjener mindre enn noensinne.

Dalsegg tror det er et sammensatt bilde som ligger bak spriket i topp- og bunnlinje.

– Risikoen i prosjektene øker, veksten har vært for stor - så entreprenørene har rett og slett ikke klart å henge med på styring av prosjektene. Så har du dette med prispress og konkurranseintensitet, som også er en viktig faktor. Det er lett å starte opp i bransjen, og med en lav oppstartsbarriere får man et kontinuerlig prispress fra bunn i hele verdikjeden, forteller Dalsegg.

Daglig leder Petter Kveil i Stenseth & RS Entreprenør kjenner seg igjen i BDO-partnerens beskrivelse av bildet i næringen.

– Ja, vi kjenner dette godt på kroppen selv. Veksten i næringen er stor, og det er stor mangel på å få tak i ressurser i bransjen vår. Det være seg håndverkere elle funksjonærer, sier han i podkasten, og trekker en parallell til tidligere tider.

– På 70-tallet var det å få tak i en jobb som var det viktigste. De folkene du hadde behov for, de sto i kø på døra, så de fikk du. Men hvis du går inn i et prosjekt på den måten i dag med en slik risiko, så er det dødfødt. Du må ha de ressursene tilgjengelige, og bruke det teamet som passer for jobben skal du få et vellykket prosjekt, legger han til.

Stenseth & RS skiller seg litt ut fra en del andre selskap med at både omsetning og inntjening har holdt seg stabilt de siste årene.

– Det går på at vi hele tiden setter inntjening foran volum. Det er viktig for oss at det ikke går på bekostning av marginer, understreker Kveil.

Både Kveil og Dalsegg tror det er litt enklere å lykkes som et mellomstort selskap, og at de har et snillere risikobilde enn de største aktørene.

– Vi går bare inn med det vi kan, og vi har vårt fokus på det og ikke alt det andre. Mens en totalentreprenør må forholde seg til hele risikobildet. Det være seg grunnforhold, naboer, kontraktuelle forhold som ligger langt utenfor det man føler er behagelig. Det er som jeg sier at i vår bransje er det gjerne sånn at et prosjekt går over et par år. I den perioden skal du ansette og rekruttere de folkene du trenger, og du skal opp i en omsetning på et par hundre millioner, og innenfor den samme fristen, så skal du legge ned hele greia. Så det er litt ekstremsport, men det er vår hverdag.

I tillegg til dette prater vi om forskjellene mellom bygg og anlegg, innad i verdikjeden og ikke minst hva som blir viktig for å lykkes i fremtiden.

PS! Husk å abonnere på Byggeplassen der du henter din podkast, og gi oss gjerne rating samme sted.