Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp). Foto: Sindre Sverdrup Strand

Samferdselsministeren: - Innspillene blir viktige for NTP

Samferdselsminister Jon Georg Dale sier at innspillene fra etatene og virksomhetene for hvordan man kan nå målene i NTP tirsdag, blir viktige for den fremtidige utforming av transportplanen.

– Regjeringen har en svært ambisiøs Nasjonal transportplan (NTP) og fremover skal vi bygge ut og vedlikeholde infrastrukturen som aldri før. For å få gjort alt vi har planer om, og mer til, i neste Nasjonal transportplan, må vi ha bedre kontroll på kostnadene og sørge for at vi får mest mulig ut av hver samferdselskrone. Jeg har derfor bedt etater og virksomheter kna alle prosjektene sine i NTP, for å se hvilke muligheter vi har for å bygge smartere og mer kostnadseffektivt, sier samferdselsminister Jon Georg Dale i en pressemelding.

Tirsdag leverte Nye Veier, Jernbanedirektoratet, Kystverket og Avinor sine svar på det første oppdraget fra Samferdselsdepartementet om faglige innspill til ny Nasjonal transportplan – Oppdrag 1: Mer for pengene.

- Innspillene jeg får i dag blir viktig i arbeidet med ny Nasjonal transportplan som skal gjelde i perioden 2022-2033. Mens forrige regjering var opptatt av å bruke mest mulig penger, men ikke om prosjektet faktisk ble bygget, har denne regjeringen fokus på å faktisk få bygget de prosjektene som er nødvendige for å få på plass større bo- og arbeidsmarkedsregioner og redusert reisetid for næringslivet, sier samferdselsministeren.

Han understreker at med erfaringene vi har med at kostnadene i samferdselsprosjekt øker med opptil 40 prosent fra NTP til de er byggeklare, er det åpenbart at vi må se på hvordan kostnadene i prosjektene kan reduseres.

- Nye Veier har allerede vist at det er mulig å redusere kostnader og øke samfunnsnytten i store veiprosjekt ved å gå kritisk gjennom prosjektene med tanke på ressursbruk. Nå har jeg bedt alle etater og virksomheter om å gjøre det samme. Svaret jeg får i dag, er ikke fasiten, men gir oss et bilde av hvilke muligheter som finnes når vi nå skal jobbe frem en ny, god Nasjonal transportplan, sier samferdselsministeren.