Statsminister Erna Solberg. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Regjeringen frir til små og mellomstore bedrifter

Regjeringen ønsker å gi små og mellomstore bedrifter en bedre næringspolitikk, men kan ikke love å oppfylle ett av deres største ønsker.

Denne uken sender statsminister Erna Solberg (H) flere av sine regjeringskolleger ut i landet for å møte tusenvis av små og mellomstore bedrifter.

Turneen, som regjeringen har gitt tilnavnet «Småbedriftslivet», har som mål å legge grunnlaget for den nye strategien for små og mellomstore bedrifter, som skal på plass til høsten.

– Disse bedriftene har færre administrative ressurser og mindre påvirkningskraft enn andre, større bedrifter. Derfor er det viktig at vi lager politikk for dem, sier Solberg til NTB.

«Speeddating»

Tirsdag sparket regjeringen turneen i gang med et «speeddating»-arrangement på Hvelvet i Lillestrøm. De fire partilederne for regjeringspartiene møtte rundt 50 bedrifter.

I løpet av den nærmeste tiden skal regjeringen møte flere. På fire dager skal næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) besøke åtte fylker – Akershus, Hedmark, Oppland, Buskerud, Rogaland, Vest-Agder, Aust-Agder og Telemark. Han skal få innspill fra rundt 300 bedrifter.

Små og mellomstore bedrifter har i lang tid trukket fram kutt i formuesskatten som et av de viktigste kravene til regjeringen. Solberg sier regjeringen har en ambisjon om å redusere skatten på arbeidende kapital, men at dagens budsjettsituasjon står i veien for ytterligere reduksjon nå.

Andre prioriteringer

– Hva er det i budsjettsituasjonen som står i veien?

– Det er rommet i budsjettene, og at vi prioriterer mange andre ting, som for eksempel innovasjon og kompetanse i skolen, sier Solberg.

Hun sier at arbeidende kapital er den viktigste delen av formuesskatten å få ned.

– Spørsmålet er hvor grensene går for andre deler av formuesskatten. Vi ser på det å løfte innslagspunktet, men det må vurderes opp mot andre prioriteringer, sier Solberg.

I regjeringsplattformen heter det at regjeringen vil «fortsette nedtrapping i formuesskatten for arbeidende kapital».

Forskjell på bedriftene

95 prosent av alle bedriftene i Norge har færre enn 50 ansatte, og over én million arbeidstakere jobber i disse bedriftene.

Statsministeren vektlegger i forbindelse med turneen at små og mellomstore bedrifter er forskjellige.

– Noen kan være tomannsbedrifter uten vekstambisjoner, mens andre er gründerbedrifter med vekstambisjoner. Vi håper innspillene gir grunnlag for mer målrettet politikk, sier hun.