Målfrid Brath i Manpower. Foto: Svanhild Blakstad

Norske arbeidsgivere vil ansette flere

Optimismen i arbeidsmarkedet øker, men rett kompetanse er mangelvare.

Arbeidsgivere over hele landet sier de vil ansette flere i løpet av årets tredje kvartal, viser nye tall fra ManpowerGroups arbeidsmarkedsbarometer. På Østlandet har ikke optimismen vært så stor på åtte år. Også i resten av landet skyter ansettelsesplanene fart. Nord-Norge rapporterer at de vil øke ansettelsestakten vesentlig i tredje kvartal. På SørVest-landet og i Midt-Norge planlegger også arbeidsgiverne å ansette flere.

Ifølge Maalfrid Brath, konsernsjef i ManpowerGroup, fører høyere temperatur i arbeidsmarkedet også med seg økte utfordringer for arbeidsgivere, som saumfarer markedet etter rett kompetanse.

– Mange norske virksomheter sliter med å nå vekstmålene sine fordi de ikke får tak i menneskene de trenger. Rett kompetanse til rett tid er avgjørende for at norske bedrifter skal kunne være lønnsomme og konkurransedyktige, sier Brath i en pressemelding.

Bred optimisme i arbeidsmarkedet
ManpowerGroups arbeidsmarkedsbarometer undersøker også ansettelsesplanene til ulike sektorer. I flere kvartaler har olje- og gassnæringen og bank- og finans vært blant de mest optimistiske næringene i flere kvartaler, og i begge næringene er det flere arbeidsgivere som planlegger å øke bemanningen til høsten enn det er som vil nedbemanne.

Også innen bygg og anlegg og industrisektoren peker pilene oppover, hvor det er flere arbeidsgivere som planlegger å oppbemanne denne høsten, enn det var i fjor på samme tid.

Kvartalets sterkeste bemanningsutsikter kommer fra akvakultur, landbruk og skogbruk-sektoren, der hver tredje arbeidsgiver planlegger å ansette flere.

- Bedrifter må tenke annerledes
Det stramme arbeidsmarkedet er en utfordring for norsk næringsliv. Ifølge NAVs bedriftsundersøkelse fra mai i år, er det 60.000 ubesatte jobber i Norge, dette på tross av at det på samme tid er 100.000 arbeidsledige. En viktig årsak er at kompetansen som kreves for å fylle jobbene, ofte er vanskelig å finne.

Utfordringene med å få tak i rett kompetanse har fått eksperter i OECD til å advare om at veksten i norsk økonomi kan bremse opp.

– Virksomheter må tenke annerledes for å løse utfordringen. Når man ikke får tak i kompetansen man trenger gjennom stillingsutlysninger, er samarbeid med andre eller å utvikle kompetansen internt gode alternativer, sier Brath.