Bransjedugnad gir resultater - men arbeidet må fortsette

1. mars gikk fristen ut for innsøkingen til den videregående opplæringen i Norge. Signalene så langt tyder på at tallene for bygg- og anleggsteknikk fortsetter å gå i riktig retning - men ikke alle steder.

Den endelige oversikten er ikke lagt frem – men flere av tallene rundt om i landet begynner nå å bli klare. Flere av tallene som har kommet så langt er positive - men enkelte steder er det definitivt fortsatt en jobb å gjøre.

Blant tallene som har kommet inn så langt, er utviklingen spesielt gledelig i Osloregionen. Tallene for Oslo og Akershus, viser en vekst innen bygg- og anleggsteknikk på henholdsvis hele 28 og 19 prosent. I en del av landet hvor nedgangen over en lengre periode raskt gikk i gal retning, har man de siste par årene sett en klar bedring i tendensen - og tallene har sakte men sikkert gått i riktig retning. Med årets foreløpige tall – har man definitivt tatt et nytt og viktig steg i riktig retning.

Men dette er ikke noe som har kommet av seg selv – dette er et resultat av hardt arbeid fra en rekke aktører i og utenfor næringen - og kan definitivt kalles en god bransjedugnad. Når en hel bransje jobber sammen med myndighetene på denne måten for å vise de mange gode mulighetene samt det store behovet etter kvalifisert arbeidskraft, i en så stor og viktig næring, gir det resultater.

Mulighetene som finnes innen bygg og anlegg er enorme – og gjør man en innsats er man langt på vei sikret en jobb i nær all fremtid. Ønsker man å bygge på med videre utdanning er også mulighetene langt flere enn før. Nettopp de gode utsiktene for en god jobb, de videre utdanningsmulighetene har gitt både ungdommene og deres foreldre er nytt perspektiv på den yrkesfaglige retningen.

Det at aktørene selv også har blitt flinkere til å snakke opp næringen, og mulighetene som finnes her, har også hatt stor innvirkning. For det er ikke tvil om at ryktet gikk foran som en dårlig ambassadør for næringen en lengre periode - og dette er kanskje noe av det viktigste arbeidet som er gjort, og som fortsatt må gjøres av alle i og rundt næringen fremover - nemlig å spre de gode historiene. For mange dårlige fortellinger og saker om næringen finnes rundt om i landet, og de overskygger i for stor grad de gode eksemplene og fortellingene. Hvordan næringen oppfattes av omverdenen rundt oss har en enorm påvirkning på rekrutteringen inn til fagene i næringen - og det må tas på alvor. Heldigvis er inntrykket rundt næringen i ferd med å endres – og omgivelsene ser hvilen påvirkningskraft og viktighet næringen har for å bygge landet.

Selv om flere kan melde om gode tall, er utviklingen i flere fylker helt flat – og enkelte steder er det også en nedgang. Dette kommer fra ulike nivåer fra året før - men det er definitivt en viktig jobb å gjøre også i mange år fremover. For dette er et evighetsarbeid – man må hele tiden jobbe hardt for å sikre seg de beste folkene. Derfor må næringens virksomheter, organisasjoner samt myndighetene alle bidra til å sikre at mange nok ser for seg en fremtid innen bygg og anlegg. Næringen trenger mer kapasitet for å kunne løse samfunnsoppdragene den står overfor. Derfor må det gode arbeidet fortsette – både for å øke innsøkingen og enkelte steder har man fortsatt ikke klart å snu utviklingen slik at alle fylker kan glede seg over en økning innen disse viktige fagene.

Snart får vi landsoversikten som vil gi det fulle bildet - forhåpentligvis fortsetter den gode utviklingen landet sett under ett også.