Snart klart for vårens vakreste eventyr

Vinteren har ennå ikke sluppet taket de fleste steder i landet - men våren er snart i anmarsj - og det er straks også vårens vakreste eventyr - lønnsoppgjøret.

I år er det et såkalt mellomoppgjør. Så mens det i fjor ble forhandlet og meklet om en rekke forhold som regulerer samspillet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, er det i år kun lønn det skal forhandles om.

Nå er dette i utgangspunktet ikke noen lett sak i seg selv - partene bruker å starte relativt langt fra hverandre – og det er en lang vei å gå før partene kan signere alle protokoller og avtaler og man kan si at jobben er gjennomført. Det er likevel lite som tyder på at vårens oppgjør skal bli noe vanskeligere enn ved forrige mellomoppgjør. Signalene fra partene, som da i sin helhet i år kjøres samlet for alle tariffavtalene mellom NHO og LO, tyder på at det burde det være mulig å komme i mål uten de altfor store utfordringene - og ikke minst at man forhåpentligvis kan unngå streik. Dette gjelder definitivt også for byggenæringens virksomheter.

NHO-sjef Ole Erik Almlid var før helgen ute og signaliserte at det i år burde være mulig å få på plass både reallønnsvekst og økt konkurransekraft for næringslivet. Nå sier man riktignok ikke hvor høy reallønnsveksten det skal kunne bli, men det at man går ut på denne måten tyder på at det i årens oppgjør burde være muligheter å få en bra gjennomføring av prosessen. LO på sin side krever mer av overskuddskaka.

Det er organisasjonstoppenes jobb å gå ut og stå opp for sine medlemmer og løfte fanen i forkant av denne typen forhandlinger. Vi er likevel i en posisjon der det er få andre land som kan si å ha et så godt forhold mellom arbeidsgiver- og arbeidstakersiden som her i Norge. Partene viser i all hovedsak stor grad av ansvarlighet – og den norske modellen, altså trepartssamarbeidet mellom arbeidsgiver, arbeidstaker og staten står sterkt - og har vært en garantist for utviklingen av den norske velferdsstaten. Dette er alle parter også opptatt av å opprettholde. Så selv om man i næringslivet er opptatt av å beholde konkurransekraften, som naturligvis er avgjørende for virksomhetenes overlevelse, og LO er opptatt av å sikre lønnsvekst for sine medlemmer ligger det i ryggmargen at man skal opptre ansvarlig og skikkelig – og man forstår hverandres muligheter og begrensinger. Det har gitt et godt forhold mellom partene, der man i hovedsak jobber frem mot et felles mål, når det gjelder de overordnede sakene.

Det vil bli harde tak i årets oppgjør også – ikke minst med tanke på frontfagene som skal danne grunnlaget for hele rammen - men vi får håpe de kommer i mål – og at streikevåpenet forblir liggende i verktøykassa – og ikke blir tatt opp i år.