Erling Kornkveen

Innlegg: Den beste måten å forutsi fremtiden på er å skape den!

Samfunnet og arbeidslivet er i endring. Vi kommer til å ha fem generasjoner i jobb om noen år, for første gang i Norge. Det er i dag en enorm etterspørsel etter faglært arbeidskraft, og det er lite som tyder på at behovet vil bli mindre i tiden fremover. Vi sliter med å få norsk ungdom til å velge blant annet bygg og anlegg. Det betyr at vi må skape grobunn for en nasjonal dugnad for å kunne oppfylle behovet for arbeidskraft slik at bygg og anlegg i Norge ikke stopper opp. Adecco har alltid jobbet og vært med på å være katalysator for å skaffe faglært arbeidskraft. 

Erling Kornkveen

Konserndirektør construction & engineering
Adecco Group Norge

Oslo Bygningsarbeiderforening, Fellesforbundet, Byggenæringens landsforening med flere har vist et stort negativt engasjement i forbindelse med Adecco sin søknad om å bli lærebedrift. Dette er ikke i samsvar med fremtidens arbeidsliv, og behovet for faglært arbeidskraft. Den største faren med en slik ensidig feilinformasjon er at ungdom som ønsker lærlingplasser ikke kommer i jobb, og indirekte får et negativt bilde av en næring som har stort behov for kvalifisert arbeidskraft.

Samtidig som norsk ungdom må ta en fagutdannelse innen bransjer som har en stor underdekning på arbeidskraft. SSB spår at det vil bli større behov for lærere, samt yrkesutøvere innen helse og omsorg. Teknisk kompetanse blir også viktigere, spesielt innen bygg og anlegg, samtidig som behovet innen økonomi og administrasjon er antatt å gå noe ned. Rekruttering, faste ansettelser og utvikling av kompetanse vil være kjernen for norsk bemanningsbransje fremover. Dette er også understreket av nytt regelverk, hvor ansettelsesform er presisert. Nytt regelverk gjør at hele bransjen må tenke mer langsiktig, for å være en kompetanseleverandør fremover.

I det moderne samfunnet, og i en tid med store endringer er det svært usikkert om dagens, og fremtidens utdannelse, – og kommende arbeidsmarked går i takt. Fortsatt er det høyere utdannelse gjennom tradisjonell utdannelse som gir «status». Det er dette løftet Adecco ønsker å bidra til, skape anseelse og trygge rammer for ungdom som ønsker en utdannelse innen bygg og anlegg.

De som skal ut i arbeidslivet må være er rask i hodet, kunne oppfatte, forstå og bearbeide den informasjonen de får fra omgivelsene. Det vil være en fordel både når det gjelder logisk tenkning og i forståelsen av egne og andres følelser og reaksjoner, og de siste blir helt essensielt. Stikkordet for suksess vil bli å takle sosial, – og emosjonellintelligens.

Adecco har over 15 års erfaring med å skaffe kompetanse til prosjekter. Gjennom leveranser til store entreprenører har våre ansatte vært med å bygge og ferdigstille prosjekt over hele landet. I februar takket vi av Kazimierz til pensjonistenes rekker etter 15 års tjeneste som forskalingssnekker i Adecco, og vi har mange med over både 10 og 15 års ansiennitet i Adecco.

Vi har gjennom de siste 15 årene brukt flere hundre millioner på å hente og utvikle over 10.000 medarbeidere fra Øst Europa. Vi mener at tiden er overmoden i forhold til at vi også bruker ressurser på å få norsk ungdom ut i arbeidslivet. Vi har derfor som mange andre små og store arbeidsgivere søkt om å bli godkjent lærebedrift. Vi ønsker å bidra til utdannelse løftet og mener vår kompetanse vil gjøre oss til en god, og solid arena for læringer.

Bærebjelken i dette er at Norge utdanner mennesker til fremtidens jobber, mennesker som har egenskaper og kompetanse til å skape fremtidens arbeidsplasser. World Economic Forum hevder at evnen til å løse komplekse problemer, kritisk tenkning og emosjonell intelligens kommer vil være vesentlige egenskaper innen 2020. Her vil Adecco bidra også med kompetanse fra mer enn 60 land.

Arbeidstakersiden demonstrerer i disse dager for forutsigbarhet og høye stillingsprosenter innen bemanningsbransjen, samtidig som det påstås at bemanningsbransjen heller ikke kan tilby dette fremover i forbindelse med læringer. Arbeidstakersiden med flere hundre organiserte i Adecco må ha ekstremt liten tro på egen påvirkningskraft, selv om historien vel viser det motsatte.

Vi må tenke helt nytt i utdannelse løpet, vi må i fremtiden, altså nå se på om vi utdanner for fremtiden eller basert på fortiden. Vi ønsker å være en solid opplæringsaktør, vi vil bidra til flere læringer og gjøre vårt for å tette gapet mellom behov og reell arbeidskraft. Herunder må vi også tenke nytt og bidra til innovasjon. Særlig er det viktig innen bygg og anlegg. Vi har spisskompetanse, håndverkere med norsk fagbrev og lang kompetanse. Sammen med våre nasjonale kunder vil vårt bidra innen fagutdannelsen være av en viktig merverdi. Viktig å huske at vi gir unge mennesker i utdannelse god nok faglig utdannelse, sosial påfyll, eller oppdragelse om du vil.

I fremtidens bemanningsbransje og et presset arbeidsmarked vil vinnerne være den som kan tilby de beste betingelsene, forutsigbarhet og kompetanseutvikling til medarbeiderne. Adecco vil bidra til å utvikle, og fortsette å levere fagfolk som skal bygge landet for kommende generasjoner. Vi i Adecco og i bemanningsbransjen vil bidra i denne utviklingen, og et skritt i riktig retning er å bli lærebedrift. 

Hva er galt med Adecco som lærebedrift, og hva frykter kritikerne egentlig?