Kommunalminister Monica Mæland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ni byområder får 18,1 millioner kroner til byutvikling

– Det er viktig å skape byområder der det er godt å bo og arbeide. Vi styrker derfor kommunenes og fylkeskommunenes arbeid med å utvikle bærekraftige og attraktive områder, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

Regjeringen bevilger i overkant av 18 millioner kroner til byutvikling i Oslo og Akershus, Bergensområdet, Trondheimsregionen, Nord-Jæren, Buskerudbyen, Tromsø, Nedre Glomma, Grenland og Kristiandsandsregionen.

– Jeg er glad for at byområdene arbeider aktivt for å få til gode og bærekraftige løsninger. Byvekstavtalene skal sørge for forpliktende samarbeid om oppfølging av regional plan og gode helhetsløsninger på tvers av kommune- og fylkesgrensene, sier Mæland.

Oslo og Akershus får 1,72 millioner kroner til to prosjekter. Bærum kommune skal arbeide for grønn mobilitet og nullvekst for personbiltransport i Sandvika. Oslo kommune får midler til to delprosjekter i FutureBuilt, som skal redusere klimagassutslipp fra bygg og byområder.

Bergensområdet får 2,85 millioner kroner til tre prosjekter. Fylkeskommunen er sentral i arbeidet.

Det skal utarbeides et boligbyggingsprogram for å bidra til et balansert og variert boligtilbud i de regionale vekstsonene i Bergensområdet.

Det skal utarbeides kommunale sykkelstrategier i Lindås, Askøy, Os og Fjell; som et grunnlag for mulige sykkelbyavtaler.

Det skal arbeides for å redusere transportbehovet og styrke senterområdene i Bergensområdet, i tråd med regionale planer.

Trondheimsregionen får 3,35 millioner kroner til to hovedprosjekter.

Trondheimsregionen jobber sammen med kommunene for å få til en bærekraftig arealutvikling, blant annet gjennom fortetting og tiltak for å øke bruken av kollektivtransport, sykkel og gange.

Trondheim kommune og Trondheim Bylab vil bruke byen som et laboratorium for å utforske nye måter å oppnå fortetting i eksisterende sentrumsområder og transformasjon med kvalitet.

Nord-Jæren får 4,4 millioner kroner til seks prosjekter.

Fylkeskommunen og Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg skal arbeide med tiltak for å oppnå raskere utbygging på og ved viktige stasjoner, holdeplasser og senterområder på Nord-Jæren.

Stavanger kommune skal blant annet videreutvikle sitt CID-prosjekt, som et offentlig-privat samarbeid for utvikling og styrking av sentrum.

Randaberg kommune skal kartlegge og legge til rette for snarveier som ledd i arbeidet med å sikre god infrastruktur for gående.

Sandnes kommune skal kartlegge hvordan folk vil bo. Sandnes vil bidra til at flere, også barnefamilier, ønsker å bo sentrumsnært og langs bussveien. Kommunen skal i tillegg lage en byromsstrategi for å sikre attraktive møteplasser og nettverk for gående og syklende.

Buskerudbyen får 2,1 millioner kroner til to prosjekter.

Drammen (Gulskogen), Lierstranda, Mjøndalen og Hokksund får midler til oppfølging av regional plan og for å utrede hvordan folk vi bo i Buskerudbyen. De får også midler for å vurdere hvordan de kan bruke digitale planer og eksisterende kartløsninger i arbeidet med regional plan.

Grenland får 500.000 kroner for å jobbe med fortetting av bolig og næring innenfor gangavstand fra kollektivknutepunktene i sentrum av Porsgrunn og Skien.

Kristiandsandsregionen får 400.000 kroner til arbeid med bærekraftig utvikling i Kristiansand, Søgne og Songdalen, og utbygging i nærheten av buss og bane.

I Nedre Glomma får Sarpsborg kommune 2,3 millioner kroner for å transformere stasjonsområdet i Sarpsborg og koble det tettere til bykjernen. Målet er en miljømessig og attraktiv byutvikling.

Troms fylkeskommune og Tromsø kommune får 500.000 kroner til å vurdere løsninger og ordninger for byens uterom for lek. Målet er å få et godt og hensiktsmessig system på plass.