Skredet ved Liatinden startet i sjøen, og det er registrert massebevegelser helt ned på 50 meters dypt. Skredet er minst 200 meter bredt. Foto: PNC Norge AS

Statens vegvesen stenger Fylkesveg 17 i flere dager

Løsmasser i fjellsiden må sikres før en midlertidig veg forbi skredområdet ved Lia i Lurøy kommune kan åpnes for trafikk.

Vegen har vært stengt siden fredag ettermiddag, da det gikk et stort, undersjøisk jordskred like utenfor det som skal bli en tunnel gjennom Liatinden.

- Prioritet én nå er å sikre en midlertidig veg forbi skredområdet. Denne må ligge på stabil grunn, lenger inn på land. For at den skal være trygg å kjøre på må vi sikre fjellskjæringen ovenfor vegen, hvor det ligger en del løsmasser, forteller byggeleder Thor-Ole Stensøy i Statens vegvesen i en pressemelding.

Entreprenør PNC sikrer skjæringen ved å bygge en mur i stein. Denne boltes fast til fjell der det er mulig. Arbeidet starter mandag formiddag, og trolig vil hele uka gå før det kan settes trafikk på den midlertidige vegen.

Minst 200 meter bredt

- Det er prognosen slik vi vurderer situasjonen per nå. Vi åpner vegen så fort det lar seg gjøre, men vi må være sikre på at det er trygt for folk å passere området, sier Stensøy.

Ifølge geotekniker Viktor Renström i Statens vegvesen har skredet startet i sjøen, og det er registrert massebevegelser helt ned på 60 meters dyp. Skredet er minst 200 meter bredt.

- Vi skal gjøre nye grunnundersøkelser senere denne uka, med borerigg både på land og i sjøen. Vi må finne ut nøyaktig hvor langt og bredt skredet er for å kunne vurdere hvordan vi skal kunne bygge ny veg her, sier Renström.

- Respekter sperringene

Gjennom helgen har Statens vegvesen får flere meldinger om folk som har tatt seg inn i skredområdet. Byggeleder Stensøy ber om at publikum respekterer sperringene som er satt opp.

- Vi kan ikke utelukke nye skred, og det å oppholde seg i området kan derfor potensielt være livsfarlig. Folk som ulovlig tar seg innenfor sperringene vil bli vurdert anmeldt, sier han.

Beredskapsrute fra Stokkvågen

Som følge av skredet er ferjesambandet Jektvik–Kilboghamn midlertidig innstilt og erstattet med en beredskapsrute med anløp av Stokkvågen, opplyser Torghatten Nord på sine nettsider.

Det er altså ingen mulighet for biler å passere skredområdet per nå. Vegtrafikksentralen opplyser til enhver tid om gjeldende trafikkmeldinger på 175.no.