Sundbyveien bru går over E6 rett før Andelva i Eidsvoll. Foto: Ådne Homleid

Dryppende bru gir lakkskader for millioner

I sju år har det dryppet tjære fra ei bru over E6 i Akershus. Statens vegvesen vet ikke hva de skal gjøre for å stoppe lekkasjen. Mange kan være rammet uten at de vet det selv.

Det skriver NRK Østlandssendingen i en artikkel på sine nettsider.

Are Opperud var på vei hjem fra jobb en varm maidag i år, da bilen hans fikk store skader. Da han kjørte under brua begynte det å regne på frontruta, forteller han.

Millionregning

– Jeg var såpass sliten at jeg tenkte ikke mer over det. Dagen etter skulle jeg reise på jobb igjen og jeg så at det var lange brune striper på panseret og mange flekker rundt ellers på bilen. Det luktet rett og slett kreosot, sier han.

Siden 2011 har flere bilister måttet ty til omlakkering etter å ha kjørt under Sundbyveien bru, som går over E6 rett før Andelva i Eidsvoll. Statens vegvesen betalt for skadene, og i 2017 meldte Romerikes Blad at Statens vegvesen hadde betalt ut over 2,5 millioner i erstatninger. Vegvesenet kunne ikke oppgi hvor mye summen er på nåværende tidspunkt til NRK.

– Ekstremt

Senioringeniør i broseksjonen i Statens vegvesen, Hauke Burkart, sier det er vanlig at det drypper fra en bro rett etter den er bygget. Men at Sundbyveien bru har dryppet så lenge, er ekstremt.

– Vi vet ikke eksakt hva som gjør at denne brua drypper så mye. Vi prøver å finne ut av det med analyser av treet og andre ting, sier han.

Burkart forklarer at de har lagt på plater som samler opp kreosoten, men det har ikke satt en stopper for problemet. Været i sommer har gjort treverket og dekket veldig varmt, og kreosoten har lettere svettet ut.

– Vi ser at det dukker opp nye problemer. Den veldig varme sommeren har gitt større utfordringer enn vi vanligvis har hatt. I tillegg ser vi at vi har en lekkasje i membranen som gjør at vi får større drypping enn vi hadde før. Det må vi håndtere, sier han til NRK.